El Club del Pacte d'Alcaldes és l'espai de coordinació i intercanvi entre les diverses administracions que conformen el Pacte d'Alcaldes: ajuntaments, ens comarcals, agències territorials, diputacions o entitats com l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta tasca interadministrativa ha estat molt ben valorada per tots els actors, que ara se centren en buscar i refermar més col·laboracions entre els àmbits públics i privats. Així s'ha explicat a la taula rodona que s'ha celebrat dins el marc del III Fòrum de Medi Ambient i Món local celebrat a Barcelona, que ha servit per fer balanç del Pacte d'Alcaldes i plantejar cap on cal anar.
'Ens caldria un ELENA més gran, i en això estem treballant'
Miquel Calm, Representat del CILMA i Diputat d'Acció Territorial de la Diputació de Girona, ha destacat que "per a les comarques gironines el Pacte d'Alcaldes ha comportat una gran coordinació entre diverses administracions, i hem aconseguit un govern multinivell. A més, el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) no només ha estat fonamental per saber com i on hem d'actuar, sinó que l'estalvi energètic que se'n deriva ens ha generat nova activitat econòmica, i no ens pensàvem que podria tenir aquest altre efecte tan positiu".
El regidor de Programació, de Medi Ambient i Espais Verds i d'Obres i Projectes de Granollers, Albert Camps, també ha destacat la transcendència tant del treball en xarxa com del PAES, que els ha permès engegar millores energètiques en edificis, l'adopció d'energies renovables com la geotèrmica, mesures per reduir el consum energètic i a l'enllumenat de carrers i instal·lacions municipals, entre altres. "I encara es podria fer més, però falta millorar les vies de finançament dels projectes que no depenen només d'un ajuntament. Cal aprendre a treballar encara més en xarxa amb els pobles més propers, perquè hi ha temes que sobrepassen els termes municipals".
De finançament ha parlat també Joan Alario, director associat i cap de la Divisió Eficiència Energètica i Renovables del Banc Europeu d'Inversions, entitat "que ha donat suport al Pacte d'Alcaldes des del principi, i que se centra en ajudar a passar dels PAES a les inversions". Després del paper que ha tingut el programa ELENA, Alario considera que "cal dinamitzar les inversions, perquè el potencial és molt gran. Ens caldria un ELENA més gran, i en això estem treballant. Però cal també ajuda en la preparació dels projectes per als municipis més petits o inexperts. I cal més transferència d'experiències dins de cada país per potenciat tot el procés".
Manel Romans, Vicepresident del Consell Comarcal d'Osona i responsable polític de l'Agència Local de l'Energia d'Osona, ha explicat que des d'aquest organisme s'encarreguen d'assessorar els municipis en estalvi energètic. "I el Pacte d'Alcaldes ha servit perquè els ajuntaments prenguin consciència de com fer una millor gestió energètica. Nosaltres els ajudem a posar-ho en marxa, la col·laboració entre ajuntaments i servei comarcals és fonamental".
La directora de Serveis Ambientals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Isabel Doñate, ha remarcat que cal aprofitar "les sinergies de totes les entitats que formem part del Pacte d'Alcaldes. Nosaltres, per exemple, podem aportar la nostra experiència en l'elaboració de plans de sostenibilitat paraigües, creats des d'un ens supramunicipal que després els ajuntaments poden adaptar a la seva realitat concreta".
Com a representant del sector privat, Xavier Farriols, del Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya, ha afirmat que el Pacte d'Alcaldes "és sens dubte una oportunitat per trobar vincles amb els professionals del món energètic, i ens facilita treballar perquè entre tots puguem arribar als objectius que tots tenim per al futur". Caldria, però, que millorés l'agilitat de l'administració. "Som conscients de tots els tràmits que calen, però pot fer passar de llarg les oportunitats de negoci", ha conclòs.
Adjunt | Mida |
---|---|
Fotografies: Judit Contreras | 206.2 KB |