Reforestar mil milions d'hectàrees, estratègia factible contra el canvi climàtic

Font: CCMA

17/07/2019 - 12:00

Reforestar uns 900 milions d'hectàrees a tot el planeta és factible i permetria capturar dos terços de les emissions de diòxid de carboni produïdes per les activitats humanes, segons un estudi publicat a la revista "Science". Per als investigadors, seria el mètode més efectiu per lluitar contra el canvi climàtic.

Segons l'últim informe especial de l'IPCC (Grup Internacional del Canvi Climàtic),  caldrien mil milions més d'hectàrees de bosc perquè la temperatura mitjana del planeta no superi, el 2050, 1,5 graus respecte als nivells preindustrials. Segons l'article publicat ara a "Science", anem en direcció contrària. Els investigadors calculen que amb la tendència actual el 2050 s'hauran perdut uns 223 milions d'hectàrees, la major part en els tròpics.

Però també hi ha bones notícies. L'equip encapçalat per Jean-Francois Bastin, de l'Escola Federal Politècnica de Zuric (Suïssa), en el qual hi han participat tècnics de la FAO (organisme de Nacions Unides per a l'alimentació i l'agricultura), si ara hi ha a tot el món 2.800 milions d'hectàrees de coberta arbòria, en les condicions climàtiques actuals hi ha prou superfície adequada per arribar als 4.400 milions d'hectàrees.

Els autors també matisen, però, que part d'aquest terreny s'utilitza amb altres funcions, com ara l'agricultura. Finalment, conclou que guanyar 900 milions d'hectàrees de bosc és factible i, a més, localitzen els llocs on això es podria dur a terme. Aquesta superfície equival aproximadament a la de tot Estats Units.

Un cop madurs, aquests boscos assimilarien 205.000 milions de tones de carboni. Això significaria eliminar una mica més de dos terços dels 300.000 milions de tones que, segons es calcula, s'han llençat a l'atmosfera des dels inicis de la revolució industrial en el segle XVIII.

Els càlculs són aproximats, perquè l'impacte real és difícil de predir. En tot cas, tindria incidència significativa, però cal iniciar l'estratègia de seguida, segons Thomas Crowther, coautor de l'estudi: "Els nostres resultats mostren clarament que la reforestació és avui la millor solució assequible contra el canvi climàtic. Però hem d'actuar ràpidament, perquè els nous boscos trigaran dècades a madurar i assolir el màxim potencial per emmagatzemar carboni".

Segons Crowther, això significaria al voltant d'un bilió d'arbres. A un cost de 0,30 dòlars cadascun, la reforestació suposaria una despesa de 300.000 milions de dòlars, que segons l'investigador és "de llarg, la solució més barata que mai s'hagi proposat".

Segons els investigadors, el màxim potencial per a nous boscos es troba a Rússia, on es podrien guanyar 151 milions d'hectàrees. darrera seu es situen Estats Units (103 milions), Canadà (78,4 milions), Austràlia (58 milions), Brasil (49,7 milions) i Xina (40,2 milions d'hectàrees).

Tenir en compte què es planta i on

Però no es tracta de plantar arbres de qualsevol manera. En un comentari que acompanya l'article, Robin Chazdon, de la Universitat de Connecticut, i Pedro Brancalion, de la Universitat de São Paulo, assenyalen que el tipus d'arbre i el lloc i la forma com creixin determinaran el benefici que produeixin. En algunes zones, diuen, pot incrementar el risc d'incendis, afectar la disponibilitat d'aigua o acollir fauna que ataqui conreus.

Segons ells, els programes de reforestació sovint afavoreixen monocultius d'una sola espècie en comptes de recuperar els boscos nadius. I això, conclouen, pot tenir conseqüències negatives, tant per a la captació de carboni com per a la biodiversitat i la producció d'aliment i afavorir desigualtats socials.


Categories: 

Relacionats

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Notícia

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat el Pla comarcal d’adaptació al canvi climàtic. El Pla ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona que està impulsant l’elaboració d'aquests plans a les diferents comarques i ha estat participat pels ajuntaments de la comarca a nivell tècnic. 

Butlletí