20/07/2004 - 00:00
El director dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Lleida, Joan Farré, amb el president de la Diputació de Lleida, Isidre Gavín, i el president de l'associació Trenca, Albert Gispert, han presentat el projecte 2004 de reintroducció del falcó pelegrí a la ciutat de Lleida.
Aquest any 2004 s'hi reintroduiran tres exemplars més de falcó (dues femelles i un mascle), criats al Centre de Fauna de Vallcalent del Departament de Medi Ambient i Habitatge, per seguir reforçant-ne la població, aconseguir assentar a la zona exemplars i que arribin a reproduir-se amb normalitat a la ciutat de Lleida.
El projecte també s'acompanya d'una campanya de sensibilització ambiental mitjançant la difusió i divulgació de materials sobre la conservació d'aquesta espècie (una Guia de fauna urbana) i un plafó informatiu ubicat al lloc on es fa la reintroducció, el campanar principal de la Seu Vella.
La introducció del falcó pelegrí suposarà un augment de la diversitat biològica en un àmbit urbà com la ciutat de Lleida i aportarà més control sobre la dinàmica de la població de coloms per combatre'n l'alta densitat present en la ciutat, aspecte que serà beneficiós per a tota la ciutadania.
La reintroducció del falcó pelegrí a la ciutat de Lleida sorgeix, segons un comunicat del Departament, d'una preocupació general envers el medi ambient i la pèrdua de biodiversitat de certs ecosistemes. Antigament, el falcó pelegrí niava en construccions humanes fins que per diversos motius (espoli, caça, contaminació...) va desaparèixer-ne, i va quedar reclòs en llocs de muntanya amb penya-segats i lluny de la pressió humana. Actualment, el falcó pelegrí solament nia al Prepirineu, el Pirineu i d'altres serres. És absent a tota la plana i les valls on el recurs alimentari és abundant, però hi manquen els llocs idonis on niar.
La tècnica de reintroducció: el hacking
El hacking és un mètode per aclimatar els falcons al lloc on es pretén reintroduir-los. Consisteix a construir una caixa-niu on seran alimentats diàriament i podran veure l'exterior sense poder-ne sortir. Un cop els polls de falcó (al voltant de 45 dies) han desenvolupat tot el plomatge i són capaços de volar, es pot obrir la caixa-niu. D'aquesta manera, es comencen a adaptar al seu nou hàbitat.
Els resultats d'aquest projecte a altres ciutats com ara Barcelona, Tarragona i Girona han estat un èxit complet.