'Rethinking Cities: Framing the Future'. Un brainstorming per trobar solucions als reptes urbans

Més de 280 experts mundials debaten a Barcelona sobre eficiència econòmica, sostenibilitat ambiental i equitat social
Redacció
11/10/2012 - 00:00
Els més de 280 experts internacionals presents en el 6è simposi Rethinking Cities: Framing the Future, del 8 al 10 d'octubre, debaten sobre el futur de la urbanització. El debat se centra en polítiques i eines analítiques per millorar el coneixement de les ciutats i ajudar els planificadors d'altres urbs

Durant els tres dies del simposi s'han celebrat un total de 6 sessions plenàries i 48 sessions
paral·leles, que estan organitzades al voltant a 6 temàtiques: Espacial, Social, Economia,
Sostenibilitat i Governança i Innovació. La majoria dels conferenciants han il·lustrat als assistents
amb casos d'estudi i bones pràctiques per poder aprendre d'experiències dutes a terme en altres
ciutats. 'Pot una planificació estratègica metropolitana proveir solucions a la ciutat?, Com les dones
transformen els espais urbans en llocs inclusius?, Ciutats i innovació, Replicar casos d'èxit de
Smart Cities, Ciutats i coneixement: Plataformes'; són algunes d'elles.

L'elecció de Barcelona respon a l'aposta de l'organisme internacional perquè el seu missatge es transmeti des d'una ciutat respectada i admirada a nivell internacional pel seu model, la seva capacitat de reinventar i renovar urbanísticament amb uns patrons clarament exportables a d'altres ciutats del món sencer.

(F)

La responsable del Banc Mundial destaca, en la seva presentació al Symposium, que "el lideratge és clau, així com el partenariat públic-privat i el fet d'aprendre del coneixement dels que ja han transformat ciutats". Zoubida Allaoua ha afirmat que "no hi ha solucions ideals ni globals" i també ha afegit que "cal tenir en compte la sostenibilitat".El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, ha matisat que "les ciutats no reflexionem prou i si no ho fem es convertiran en inhabitables i ingestionables on viure sigui una tasca difícil i parlar de sostenibilitat pugui sonar a broma". Els grans desafiaments que segons Vives tenen davant seu les ciutats són "tornar-se autosuficients en termes d'energia, productives, funcionals, habitables i llocs de 0 emissions".

(F)

El Banc Mundial exposa els tres pilars bàsics de la urbanització: lanificació, connexió i finançament. Aquests pilars són la base de l'Informe Revisió de la Urbanització (Urbanization Review), previst per al gener de 2013. L'objectiu del document és esdevenir en "una eina que serveixi per avaluar com creixen les ciutats, així com d'exemple i ones pràctiques per planificadors d'altres urbs". 

 

Somik Lall, economista urbà líder del Banc Mundial, ha assenyalat que "els líders de les ciutats necessiten adoptar una nova visió. La urbanització pot ser part central del desenvolupament econòmic, d'un creixement sostenible i inclusiu i part de la transformació social". Lall ha afegit que "la urbanització actual creix a un ritme sense precedents, per al qual serà necessària la coordinació de la planificació, connexió i finançament". Els reptes i desafiaments de les ciutats del futur

Els experts internacionals convidats al Simposi han coincidit a assenyalar com els grans reptes i els desafiaments de les ciutats del futur "la capacitat de les urbs d'acollir a tots els nouvinguts d'una manera intel·ligent, la "inclusió" dels ciutadans perquè participin en la planificació de la ciutat i l'ús ètic dels propietaris de la terra, perquè no tinguin només un enfocament econòmic sinó també social". Al respecte, Vives ha afegit que "l'antic model de les ciutats invertia en el mercat immobiliari. Una cosa que valia 10 es venia per 100 i això no és ètic ni ajuda a la  població. El nou model inverteix en aigua, mobilitat... i genera beneficis per a tots, per a la ciutat i per als seus ciutadans".Els experts han coincidit però que "el capital humà és el que fa triomfar a les ciutats". "L'educació és tot", han sentenciat.

(F)

Entre els temes més recurrents del Simposi cal destacar l'ús de la terra i com proporcionar habitatges en zones vulnerables on el sector privat mai farà habitatges assequibles, evitar l'estancament de les ciutats, quin paper tenen les noves tecnologies (Smart Cities), la coordinació entre els governs nacionals i locals o la involucració dels ciutadans en el procés d'urbanització. Alfonso Vergara, president de la Fundació Metròpoli, ha comentat que és clau tenir ciutats competitives. Les ciutats competeixen entre si però cooperen alhora en un macrocontext on han de definir el seu perfil i no replicar la mateixa experiència que han fet altres". Jaume Lerner, director de l'Institut de Jaume Lerner, ha conclòs que "es tracta de fer acupuntura urbana. Saber on clavar l'agulla per introduir el canvi és vital". 

(F)

'El combustible que continua nodrint l'economia és la vivenda'. Així de contundents van ser algunes de les declaracions de la sessió de cloenda del Simposi Rethinking Cities. Segons els experts convidats 'no existeix una recepte immediata per al problema de la vivenda'. Cal fomentar vivendes assequibles per assegurar la sostenibilitat de les ciutats, i per fer-ho, cal planificar i anticipar la migració a les ciutats, fent reformes sobre el sòl que incentivin el sector privat a invertir en la provisió de vivenda assequible i transport.

 

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí