Reus explica el seu model de gestió dels residus urbans als ajuntaments del Magreb

Redacció
17/06/2010 - 00:00

L'Ajuntament de Reus lidera el projecte europeu «Promoció d'una gestió integrada i sostenible dels residus sòlids urbans als països del Magreb». Fruit de la iniciativa, aquest 17 de juny s'inicien a Reus les sessions de treball amb els representats europeus, i d'Algèria, el Marroc i Tunísia.  En aquesta primera trobada es definirà el pla d'actuació i s'explicarà l'experiència de Reus en l'àmbit de la gestió integrada dels residus sòlids urbans.

El projecte «Promoció d'una gestió integrada i sostenible dels residus sòlids urbans als països del Magreb» s'emmarca en el Programa de la Unió Europea CIUDAD que promou la Cooperació en matèria de Desenvolupament Urbà i de Diàleg. El projecte, que té una durada de tres anys, promou la millora dels serveis públics essencials i, en concret, la gestió dels residus sòlids urbans a tres zones del sud de la Mediterrània: Beni Mellal (Marroc), Sétif (Algèria) i Sfax (Tunísia).

L'objectiu específic del projecte és la protecció del medi ambient, la millora de les condicions socioeconòmiques de la població, així com l'eficàcia del sistema de gestió dels residus sòlids urbans a les ciutats del Magreb, a través de la promoció d'una gestió integrada i sostenible dels residus basada en la participació i concertació de les autoritats locals i de la ciutadania.

Formen part del projecte, per la part europea, l'Ajuntament de Reus , la Fundació CIREM, el Centre de Recursos per a la Protecció de la Salut i el Medi de Reus, i l'Institut Superior d'Arquitectura  La Cambre (Bèlgica); mentre que per Algèria hi participen l'Ajuntament i la Universitat de Sétif; pel Marroc l'Ajuntament de Beni Mellal i la Universitat Sultan Moulay Slimane (Beni Mellal); i per Tunísia, l'Ajuntament de Sfax i la Universitat de Sfax, Centre de Biotecnologia.

Les principals activitats planificades en el programa són:

- Formació sobre els instruments d'implementació d'una política de gestió integrada i sostenible dels residus als diferents responsables de la gestió dels residus urbans a les tres ciutats del Magreb.
- Reunions de treball dels responsables de la gestió dels residus entre les quatre ciutats per tal de millorar les capacitats dels governs locals i regionals pel que fa a la utilització dels principis de bona governança.
- Experimentació de la tria de residus en origen al Magreb.
- Experimentació pilot d'una plataforma de tria a la deixalleria i posada en marxa de les operacions d'integració dels recuperadors informals a les tres ciutats magrebines.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí