Roca Barcelona Gallery presenta l'exposició 'Biomimesis. El disseny inspirat en la natura'

Sostenible.cat
01/03/2013 - 00:00

'Biomimesis. El disseny inspirat en la natura', que es pot visitar des de l'1 de març i fins el 25 de maig a Roca Barcelona Gallery, és una exposició que mostra com ja són diverses les empreses i dissenyadors que han observat la natura i han aconseguit com a resultat un producte o servei més eficient, funcional, atractiu i sostenible.

La natura ens porta 3.500 milions d'anys d'avantatge resolent problemes i els ha solucionat sense perjudicar el seu entorn; al contrari, l'ha enriquit amb solucions funcionals i eficients. Per què no imitar aquesta capacitat dels sistemes naturals de produir i innovar sense impactar negativament a nivell ambiental?

A més, la pròpia natura també aporta valor econòmic a la nostra societat. El nostre PIB no ho contempla, però ho hauria de fer. Què passaria si les plantes i els microorganismes no generessin oxigen? L'hauríem de produir nosaltres? Què car!

De tot això parla ‘Biomimesis. El disseny inspirat en la natura', una exposició del Roca Barcelona Gallery, què mostra com ja són diverses les empreses i dissenyadors que han observat la natura i han aconseguit com a resultat un producte o servei més eficient, funcional, atractiu i sostenible. Es pot visitar des de l'1 de març i fins el 25 de maig.

L'exposició compta amb tres grans blocs: "Natura imitada", "Biomimètica del futur" i "La natura és bella". El primer d'aquests blocs aglutina el gruix de l'exposició i  se centra en presentar productes ja comercialitzats, de manera més o menys massiva, i que en molts casos són presents en el nostre dia a dia. La gran majoria sorprenen un cop descoberts. Perquè la sorpresa és l'emoció buscada pels creadors de l'exposició, a més d'oferir inspiració i esperit d'innovar a partir de l'observació de la natura.

Com a mostra de les històries i anècdotes que acompanyen alguns productes de l'exposició està la del velcro, producte molt familiar i pràctic en el nostre dia a dia que amaga una història interessant i desconeguda per la majoria dels seus usuaris.  El nom comercial "velcro" és un mot creuat a partir del francès velouté 'avellutat' (segment vel-) i crochet  'ganxo' (segment -cro). De fet, una part del velcro és un ganxo que emula el card estrellat (Xanthium spinosum) i l'altra semblen pèls, emulant els d'un animal. L'explicació d'aquest nom respon a una solució brillant que se li va ocórrer a l'enginyer suís George de Merstral, l'any 1941, quan en tornar de passejar amb el seu gos se'n va adonar que aquesta planta s'havia fixat als pèls del seu gos. Aquesta és una estratègia de la pròpia planta per dispersar els seus fruits, i a partir de l'observació ha esdevingut un producte d'ús comú. Com aquesta, són moltes altres les històries que ens apropen a la natura a través dels productes biomimètics que es poden conèixer en la visita de l'exposició "Biomimesis". En aquest vídeo promocional es poden descobrir alguns dels productes exposats i de l'element natural que els ha inspirat.

Tanmateix, la pròpia exposició mostra com, de moment, hem copiat molt les formes i les funcions de la natura, però encara ens queda molt per aprendre dels ecosistemes i el seu funcionament cíclic i eficient; aspecte de rellevant importància en la conjuntura actual de crisis on calen canvis de model.

Per això, en l'àmbit "Biomimètica del futur" es planteja com encara són molt els reptes que ens queden per resoldre i en els quals la natura ens pot inspirar. Moure'ns verticalment com fa un dragonet, produir llum sense consumir energia com una cuca de llum o produir aliment a partir de la llum solar com les plantes amb la fotosíntesis són alguns dels exemples que l'exposició planteja com a dissenys de futur. Molts d'ells investigats en universitats i alguns ja formalitzats com a projectes pilot en marques com Philips.

Però "Biomimesis" també dedica un espai a l'estètica, un altre aspecte en el qual la natura ha estat inspiració per a artistes, arquitectes i dissenyadors. En "La natura és bella" el número auri, o bé proporció divina és el gran protagonista; a més dels fractals i els colors. Un número comú en la natura: en el creixement de les tiges, en la forma de les tempestes i les galàxies... i també en el nostre propi cos. De fet, l'ésser humà és un disseny de la natura, més o menys atractiu en funció de si s'adequa a les proporcions d'aquest número diví. L'home de Vitruvi de Leonardo da Vinci o la cara de La Gioconda seguien aquesta proporció.

Finalment, l'exposició dedica un espai per mostrar com "Roca s'inspira en la natura" amb productes que copien la forma d'una conquilla de nàutil, o l'efecte d'una cascada, o la sinuositat d'una gota caiguda sobre una superfície d'aigua, o l'estructura d'una palmera.

En definitiva, "Biomimesis. El disseny inspirat en la natura" és una oportunitat per descobrir com la natura ens ha ajudat a millorar molts dels productes que fem servir i com encara ens pot ajudar a fer-ho millor en un futur. Encara desconeixem el 86% de les espècies que habiten la Terra. I, per tant, encara hi ha molt per aprendre. La natura és un capital clau per a la societat i l'economia, i és una font d'inspiració única i accessible per dissenyar productes i serveis més competitius, eficients, atractius i sostenible.

 

ERF & Associats ha realitzat el concepte, guió i comissariat de "Biomimesis. El disseny inspirat en la natura", exposició que ha comptat amb la col·laboració d'empreses com Velcro, Lotusan, Emanagreen, i Pax Scientific, entre d'altres.

 

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon inauguraciobiomimesis2.jpg43.85 KB

Relacionats

Butlletí