La seu d’Aigües Sabadell ha acollit un workshop en què han participat tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’Ajuntament i d’Aigües Sabadell.
La seu d’Aigües Sabadell ha acollit una nova sessió de treball emmarcada en el projecte europeu DEMOWARE, en el qual participa la ciutat de Sabadell. En aquesta ocasió, es tractava d’un workshop d’experts sobre l’aigua regenerada i ha comptat amb la presència de tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, de l’Ajuntament de Sabadell i d’Aigües Sabadell. L’acte ha comptat amb la participació del tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, que ha exposat l’experiència de reutilització d’aigua a Sabadell des del punt de vista de la gestió de govern. Els assistents han aprofitat l’ocasió per conèixer de primera mà l’Aula de l’Aigua, el nou equipament d’Aigües Sabadell inaugurat ahir, que es vol convertir en el centre d’interpretació de l’aigua a escala local.
Sabadell és una de les ciutats europees escollides per realitzar aquest estudi, que té com a principal objectiu el foment i la projecció de l’aigua regenerada a Europa com a element clau en la preservació dels ecosistemes i el consum responsable de recursos naturals. L’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell participen al projecte DEMOWARE des de l’any 2014. Des de llavors, han realitzat diverses sessions de treball, com ara el focus-group que es va portar a terme al gener per copsar el coneixement i l’opinió de la ciutadania sabadellenca sobre l’aigua regenerada.
L'aigua reutilitzada o regenerada és una font alternativa de recurs per a usos que no siguin com a aigua de beure (industrials, reg de camps de golf, usos municipals, reg agrícola i usos ambientals).
DEMOWARE, cofinançat per la Unió Europea, té com a objectiu principal detectar els factors que actualment impedeixen un major creixement en l’ús de l’aigua regenerada a escala europea, com ara els tècnics, legislatius, econòmics i socials, entre altres, així com fer propostes per propiciar-ne l’expansió. Un dels equips de treball en què participen l’Ajuntament i Aigües Sabadell és l’encarregat d’avaluar la qualitat de l’aigua regenerada en diferents condicions de tractament i operació per garantir-ne qualitat al llarg de tot el seu cicle de tractament, distribució i ús. El projecte DEMOWARE està integrat per 27 empreses i centres d’investigació europeus.
El tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha afirmat que des del 2002 l'Ajuntament de Sabadell “aposta per la reutilització de l’aigua al municipi. Així garantim que es pugui fer servir aigua regenerada per a diferents usos, com ara per a les cisternes dels vàters a la urbanització de Sant Pau de Riu-sec, que és un ús pioner a Catalunya”.
Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, l'aigua reutilitzada o regenerada és una font alternativa de recurs per a usos que no siguin com a aigua de beure (industrials, reg de camps de golf, usos municipals, reg agrícola i usos ambientals). Aquesta aigua regenerada, ha estat tractada prèviament en depuradores (EDAR) i posteriorment amb un tractament addicional o complementari de regeneració (ERA) que li permet assolir la qualitat fisicoquímica i sanitària adequada per ser reutilitzada en uns usos determinats. Per tant, es tracta d'una activitat que cal promoure i inserir en la planificació integrada del recurs, coneguda com a reutilització directa o planificada de l'aigua regenerada.
La reutilització d'aigua regenerada permet guanyar molts recursos:
• Recupera cabals que són abocats a mar.
• La regeneració d'efluents procedents del tractament secundari d'una EDAR suposa una millora de qualitat en l'abocament i sobre el medi receptor.
• La recàrrega d'aqüífers amb aigua regenerada permet millorar la qualitat d'aigua emmagatzemada i disposar de més recurs.
• Substitueix cabals destinats a usos no potables per aigua regenerada.