Sabadell treballarà en un nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible on els vianants seran els protagonistes

Complementàriament, crearà un full de ruta per facilitar la implantació del vehicle elèctric a la ciutat
12/01/2017 - 09:24

La planificació estratègica, la recuperació de l’espai públic i la reducció de la contaminació atmosfèrica i acústica, són alguns dels principals objectius del nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Sabadell, que l’Ajuntament començarà a treballar gràcies a l’acord amb el qual ha arribat amb la Diputació de Barcelona i que permetrà el finançament a parts iguals.

La Diputació de Barcelona i l’Ajuntament signaran properament un acord per impulsar un nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Sabadell (PMUS Sabadell). Els objectius principals del projecte són incentivar la recuperació de l’espai públic i reduir la contaminació atmosfèrica i acústica. El finançament del Pla es compartirà a parts iguals amb la Diputació.

El PMUS “és un dels plans estratègics clau per anar configurant un nou model de ciutat per Sabadell, conjuntament amb d’altres plans com el Pla d’Acció per la Millora de la Qualitat de l’Aire o el Pla de l’Espai Central“, informen des del consistori. Amb aquest projecte es pretén capgirar el protagonisme dels cotxes en la utilització dels carrers de la ciutat, fomentant accions que incentiven l’ús de la bicicleta. El consistori treballarà també en la millora del transport públic urbà, per la qual cosa es definirà una nova xarxa de recorreguts. I es farà especial èmfasi en la planificació de la distribució urbana de mercaderies, així com la simplificació de sentits de circulació de la xarxa de circulació de la ciutat, i l’aposta per una planificació de la introducció del vehicle elèctric.

Glòria Rubio, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, ha volgut fer èmfasi en “la importància de la planificació estratègica a la ciutat com a punta de llança per aconseguir els objectius de recuperació de l’espai públic i la reducció de les emissions per contaminació atmosfèrica i acústica”, assegurant que el pla de mobilitat urbana sostenible és un clar exemple de “la nova planificació que s’està duent a terme des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania”.

Aquesta revisió del PMUS té per objectiu capgirar la prioritat en la ocupació i la utilització dels carrers de la ciutat, on el vehicle privat n’és gairebé protagonista únic, treballant en accions que afavoreixin la priorització dels desplaçaments a peu, en bicicleta i a través dels mitjans de transport més sostenibles.

D’una banda, es concretarà la xarxa verda que unirà els espais oberts de la ciutat amb recorreguts per a vianants i bicicletes, així com també les zones d’atmosfera protegida i baixa circulació de vehicles, amb la definició progressiva de superilles i àrees de pacificació del trànsit.

Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, ha afirmat que “el nou pla de mobilitat urbana sostenible ajudarà a definir un model de ciutat més verda i amb una mobilitat més sostenible i segura”.Guerrero ha volgut reafirmar que “aquest nou pla de mobilitat és un instrument fonamental per aconseguir una ciutat on els vianants i les bicicletes prenguin el protagonisme en l’espai públic de les nostres places i carrers”.

Igualment, es treballarà en la millora del transport públic urbà i el seu desenvolupament en el model de ciutat sostenible, per la qual cosa es definirà una nova xarxa de recorreguts i es contemplarà la intermodalitat amb les bicicletes i els nodes del transport públic interurbà de ferrocarrils i autobusos.

D’altra banda, es farà especial èmfasi en la planificació de la distribució urbana de mercaderies com un altre punt important que tractarà el nou pla de mobilitat, així com la simplificació de sentits de circulació de la xarxa de circulació de la ciutat, i l’aposta per una planificació de la introducció del vehicle elèctric i les infraestructures necessàries.

Finançament conjunt amb la Diputació de Barcelona

L’Ajuntament tirarà endavant la redacció del nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Sabadell (PMUS Sabadell), després que el 19 de desembre la Junta de Govern Local hagi ratificat el decret que n’aprova el finançament a parts iguals entre el consistori i la Diputació de Barcelona. Cadascuna de les dues administracions aportarà 90 mil euros per finançar el projecte, que té un import estimat de 180 mil euros.

L’actualització del PMUS s’iniciarà durant el 2017 i es preveu que s’hi treballarà durant un any i mig. Al llarg de tot el procés es preveuen diferents fases de presentació de les dades elaborades i de participació de les línies d’acció per incorporar-hi.

L'aposta pel vehicle elèctric

L'Ajuntament de Sabadell vol que els conductors facin el salt cap al cotxe elèctric; mesura que ajudaria a reduir la contaminació a la ciutat. Per això, l'administració local crearà un full de ruta amb totes les mesures que poden ajudar els ciutadans a decidir-se per aquest canvi. El document naixerà a través de la col·laboració amb els diferents ajuntaments que integren la Plataforma Live, com el de Barcelona, Manresa, Girona o Lleida. “Ens permetrà disposar d'un pla de mesures per la millora del parc de vehicles i per quines infraestructures, com punts de càrrega, hem d'instal·lar i on per potenciar els cotxes elèctrics”, ha declarat el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant.

Entre les mesures que contempla l'Ajuntament per fomentar l'ús del vehicle elèctric hi ha l'ampliació dels punt de càrrega a la via pública i la substitució dels ja existents per altres més eficients. En aquest sentit, Serracant assegura que els punts situats a aparcaments com el del carrer Creueta o l'Eix Macià han quedat antics: “Ja cal pensar en punts de recàrrega ràpida o súper ràpida, que són els que comença a haver-hi a altres ciutats. Això és el que finalment va competitiu aquest vehicle”. Els carregadors de la via pública actuals tenen un total de 18 turismes registrats com a usuaris; una xifra lleugerament superior a la de l'any passat, quan n'hi havia 11.

L'Ajuntament ja afavoreix els propietaris de vehicles elèctrics amb bonificacions en algunes taxes i impostos municipals. Així mateix, també actua com a “exemplificador”, utilitzant vehicles elèctrics per tasques com la neteja dels carrers o la recollida d'escombraries i incorporant a la xarxa d'autobusos vehicles híbrid. Serracant assegura que posar facilitats i canviar de mentalitat respecte la mobilitat és imprescindible, ja que la incorporació del vehicle elèctric no té marxa enrere. “El procés és imparable. La gent, per qüestions no només ètiques i de compromís amb el planeta, sinó també amb la seva butxaca i l'eficiència de la seva mobilitat, farà aquest canvi”, ha conclòs el tinent d'alcalde.

A l'aparcament del carrer Creueta hi ha punts de recàrrega de vehicles © Ràdio Sabadell

 

Relacionats

Notícia


La Setmana Europea de la Mobilitat arriba a Sabadell un any més amb exposicions i tallers per a tota la família i amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. Sota el lema “Compartim l’espai públic”, les activitats es podran gaudir al llarg de tota la setmana.

Notícia

La planta produeix més aigua de la que es necessita per mantenir el seu cabal ecològic

Article

Alumnes de primària de cinc escoles de Sabadell participen en el projecte pilot Sortim a la Natura amb l'objectiu que els estudiants assoleixin un aprenentatge integral en contacte amb el medi natural.

Butlletí