S'allibera un trencalòs procedent de Catalunya al Parc Natural de la Tinença de Benifassà

06/04/2021 - 14:59

Aquest és el 13è alliberament dins del projecte per retornar el trencalòs a les muntanyes dels Ports i el Maestrat. El trencalòs, identificat com a “Setcases”, havia estat atès d’una fractura al Centre de Fauna de Torreferrussa

Aquest mes de març s’ha realitzat el 13è alliberament de trencalòs (Gypaetus barbatus) a les muntanyes dels Ports i el Maestrat. En concret, l’exemplar s’ha alliberat aquest dimarts passat a la finca del Mas del Peraire, dins el Parc Natural de la Tinença de Benifassà (Castelló), molt prop del límit amb el Parc Natural del Ports. Aquesta iniciativa forma part d’un projecte per retornar el trencalòs a aquestes muntanyes, d’on es va extingir fa aproximadament mig segle.

L’animal alliberat ha estat tractat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, on va ingressar el 31 d’agost de 2020, procedent de Setcases, al Ripollès. Va entrar amb poc pes i amb una fractura del radi de l’ala dreta. Durant aquest temps, s’ha estat recuperant en les instal·lacions del centre fins que ha aconseguit les condicions òptimes per alliberar-lo a la natura.

El trencalòs ha estat batejat amb el nom “Setcases”, i ha estat equipat amb un emissor GPS per seguir els seus moviments i comprovar la seva adaptació al medi natural.

El Parc Natural dels Ports manté dos punts d’alimentació suplementària (PAS) de trencalòs, que formen part d’una xarxa que cobreix l’àmbit objectiu de reintroducció entre les tres comunitats autònomes.

El projecte de reintroducció del trencalòs en aquesta zona es va iniciar el 2018. Es tracta d’un projecte on participen la Generalitat Valenciana, la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Aragó, així com la Vulture Conservation Foundation i el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Fins ara s’han alliberat 13 exemplars, set adults no reproductors i sis polls.

L’alliberament de polls es realitza mitjançant la tècnica de cria campestre d’aus criades en captivitat, procedents de centres especialitzats i zoos de tota Europa, entre els quals hi ha els centres de fauna de Vallcalent i Torreferrussa.

L’alliberament d’exemplars adults no reproductors, com el que es va realitzar ahir, forma part d’una prova experimental consistent en la reintroducció de trencalossos procedents del Pirineu. L’animal alliberat és el primer procedent de Catalunya.

El trencalòs o crebalòs (nom popular de l’espècie a la Tinença i els Ports), és una de les quatre espècies de voltors que viuen a Europa. És una de les aus europees més grans i l’única al món especialitzada en el consum d’ossos. A principis del segle XX, vivia als Ports i als principals massissos de la Península. Al començament dels 80, l’espècie patia una situació crítica; a Catalunya només hi havia cinc o sis parelles al Pirineu occidental. A partir de llavors, gràcies a diverses accions de protecció emmarcades en un pla de recuperació, el nombre de territoris ha anat augmentant, fins els 45 actuals, que es concentren al Pirineu i Prepirineu.


 

Relacionats

Acte
Article
Es produeix una davallada de gairebé 3.000 exemplars respecte el 2020
Aus hivernants

Aus hivernants

L’últim cens hivernal d’aus, elaborat el mes de gener amb el suport del Cos d’Agents Rurals i el Servei de Fauna i Flora, mostra una davallada de gairebé 3.000 exemplars respecte el 2020 en aquest espai natural protegit. La fredeluga continua sent l’espècie més present, seguida de l’ànec collverd, encara que presenten disminucions de gairebé 1.700 i 1.000 exemplars, respectivament, segueix la davallada de la població de gavià argentat de potes grogues, antigament la més important de Catalunya.

Notícia
LIFE Nieblas recull amb un col·lector minúscules gotes d’aigua en suspensió a la boira i la rosada, per recuperar els boscos i aqüífers de dues zones de l’illa de Gran Canària. Imatge: La Provincia

LIFE Nieblas recull amb un col·lector minúscules gotes d’aigua en suspensió a la boira i la rosada, per recuperar els boscos i aqüífers de dues zones de l’illa de Gran Canària. Imatge: La Provincia

Captar minúscules gotes d’aigua de la boira i utilitzar-les per recuperar zones afectades per sequera extrema i desertificació és l’objectiu del projecte europeu LIFE Nieblas. El trajecte comença a les crestes de les muntanyes de les Canàries, on els vents alisis afavoreixen el mar de núvols que genera la preuada boira i les pluges horitzontals característiques de les illes atlàntiques.

Butlletí