Sant Boi posa en marxa un centre pioner d'educació sobre residus

11/11/2002 - 00:00
Sant Boi ha convertit una vella masia d'origen mediaval en un centre pioner a Catalunya d'estudi i educació sobre els residus. Escolars, comerciants... però també empreses poden participar en les diferents activitats programades pel centre, que aspira a convertir-se en un referent a tot el territori català amb l'organització de jornades i congressos. Pel 2004 ja hi ha prevista una ampliació.
La masia Torre de la Vila, un edifici d'origen medieval, situada prop d'una zona industrial del municipi de Sant Boi (Baix Llobregat), és la seu d'un centre pioner d'educació sobre residus. Aquest equipament, el Centre d'Educació Ambiental i Estudi dels Residus de la Masia Torre de la Vila, l'ha impulsat l'Ajuntament, amb la col·laboració de la Junta de Residus de la Generalitat i l'Agència Metropolitana de Residus i és, des de la inauguració el passat 24 d'octubre, l'únic centre existent a Catalunya especialitzat en la informació i l'estudi dels residus urbans.

El públic potencial del Centre d'Educació Ambiental i Estudi dels Residus de la Masia Torre de la Vila és, en primer lloc, i almenys inicialment, l'escolar, però, tal i com subratlla el tinent d'alcalde de Medi Ambient de Sant Boi, Josep Saavedra, "volem que el centre sigui un equipament actiu, una eina, en definitiva, també a l'abast del sector comercial i empresarial". És en aquest sentit que cal valorar l'acord amb la Fundació Universitària Iberoamericana, una prestigiosa entitat que aplega més d'una dotzena d'institucions de diferents països i que assegura l'actualització constant dels continguts del centre. L'objectiu del municipi és que el centre pugui participar en projectes europeus relacionats amb les residus i que, igualment pugui acollir puntualment jornades i congressos internacionals sobre el tema.

Cal dir, en aquest sentit, que el centre encara no està acabat del tot. De cara a l'any 2004, es preveu que pugui entrar en funcionament un annex, que permetrà ampliar l'abast i la influència d'aquest equipament que aspira a ser alguna cosa més que un referent local.

Per ara, els usuaris poden consultar al centre material sobre el medi i participar en diverses activitats, com ara tallers, conferències, cursos, visites, exposicions- destinades a promoure la prevenció, la recollida, el reciclatge i la reutilització dels residus. Entre els diferents tallers oferts als escolars de la ciutat hi ha, per exemple, "Residu i contenidor: quina parella!" (educació infantil), "Aire.net" (educació primària, cicle inicial), "El soroll també contamina" (educació primària, cicle mitjà), "Fem servir productes reciclats" (educació primària, cicle superior) i "El compostatge" (educació secundària).

Segons Josep Saavedra la posada en marxa del centre respon a la preocupació del municipi per les qüestions dels residus. "Aquest és un dels reptes principals que tenen els municipis metropolitans", ha remarcat, tot recordant la implicació de Sant Boi en l'elaboració de la seva agena 21, que tot just ara ha passat a la segona fase. Sant Boi impulsa ara els apartats socials i econòmics de la seva agenda i és, avui, una de les ciutats més actives del territori català pel que fa al treball per la sostenibilitat.


Relacionats

Butlletí