[SARAGOSSA 2008]: El projecte de parc fluvial i la regeneració urbana

18/10/2005 - 00:00
Els beneficis de l'exposició de Saragossa del 2008 volen ser teòrics, però també, pràctics. A banda dels participants que hi vagin i del que en puguin extreure, la ciutat canviarà de cap a peus i un dels projectes més complexos serà la construcció d'un parc pluvial. Les idees ja són sobre paper i les màquines sobre el terreny des del mes d'agost.
El parc fluvial El centre de l'activitat se situarà al meandre de les Ranillas, molt proper a la ciutat i que fins ara, tot i haver-hi zones d'horta, es trobava bastant degradat. L'espai, que forma pràcticament una petita península rodejada per l'Ebre, és on es col·locarà la majoria de l'activitat. L'únic problema són els recents estudis que té el govern d'Aragó del risc d'inundacions, perquè l'aigua del riu estarà molt en contacte amb l'exposició. Malgrat això els responsables insisteixen que, de moment, les probabilitats són molt petites.
De tota aquesta zona se'n dirà 'Parc Metropolità de l'Ebre' i ocuparà 120 hectàrees del meandre. Rodejarà el recinte de l'Expo, que té 25 hectàrees. També n'hi haurà 15 d'una zona destinada a instal·lacions annexes com l'aparcament, oficines, serveis de protecció civil i policia. A dins del parc, entre els principals al·licients promesos hi ha des d'abundant arbrat fins a canals d'aigua que mostraran el procés de depuració. Hi haurà piscines naturals, d'aigües braves, un museu d'arqueologia hidràulica entre altres equipaments i hotels.
En aquests moments, l'ajuntament està acabant d'expropiar els terrenys. I, des del mes de juny, s'estan mantenint reunions amb els equips tècnics que estan redactant el projecte d'urbanització de tot l'espai.
Millor transport Entre altres reformes es preveu que s'ampliï l'aeroport, situat a només 7 quilometres d'on hi haurà la mostra. Ara s'acaben d'inaugurar els vols a Londres i, a més, a la ciutat estan pendents de les connexions amb sis destins internacionals. Pel que fa a la connexió amb l'alta velocitat, falta que arribi fins a Barcelona i Tarragona. La data fixada és la del 2007. També s'hi hauria d'afegir la nova estació de les Delicias que es trobarà a les portes de l'Expo. A banda, es construirà una segona estació de l'AVE al propi aeroport per complir les directrius de la Unió Europea en matèria de descongestió del tràfic aeri.
El govern de Madrid s'ha compromès a incloure Saragossa al Pla de Transport Ferroviari de Rodalies. D'aquesta manera, al 2008, ja estarà centralitzat tot el trànsit dels autobusos no urbans a l'estació intermodal. En el transport metropolità el principal projecte és la creació d'una línia de metro lleuger. Com que a la ciutat el transport públic hi és escàs, el projecte ha estat molt ben rebut. A més, es crearan sis línies noves d'autobús i es centralitzarà aquesta xarxa en una estació central. També es facilitarà l'accés al centre històric, a peu, amb bicicleta o amb telefèric..
Els diners A l'abril d'aquest any l'Ajuntament de Saragossa i el Ministeri d'Economia van arribar a un acord per crear la societat 'Expoagua 2008', que s'encarregarà de gestionar-ho i establir una fórmula de finançament del futur parc. Segons el tracte, l'Estat assumirà el 70% del cost de les obres, sempre que la inversió no superi els 43 milions. Si les obres es disparen i els cost augmenta, l'Estat pagarà una quantitat fixa, que serà 30 milions com a màxim.
També es vol que totes aquestes modificacions permetin que més empreses s'estableixin a Pla-Za, a la que diuen que és la major plataforma logística del sud d'Europa i també al parc tecnològic Walqa, situat a una mica més de mitja hora en direcció a Osca.
L'impacte a l'economia seria notable i, segons un informe realitzat pel grup ECAS (Economistas Asociados de Zaragoza), es creu que es crearan 7.206 llocs de treball al 2005, 6.428 al 2006, 7.222 al 2007 (sobretot en la construcció) i 17.156 al 2008 (especialment en tercer sector). Això vol dir que s'esperen oportunitats laborals ja en els preparatius, a banda dels 30.000 dels tres mesos d'exposició. També es creu que els turistes -3,3 de l'Estat Espanyol i 2,7 d'estrangers, quan tota la província actualment en un any no arriba al milió d'estrangers - poden deixar 1.029 milions d'euros. L'exposició també es creu que tindrà 20 milions de superàvit.
I després? Un dels dies que més preocupa als organitzadors és el 15 de setembre de 2008. És el dia després. De moment, el que tenen previst és que el marge esquerre de l'Ebre es converteixi en un nou espai d'oci, ciència, cultura i noves tecnologies, i tot un nucli urbà al voltant de l'estació de Las Delicias.
Els pavellons es transformaran en edificis d'oficines i equipaments públics. Entre les opcions possibles hi ha la de convertir-ho en una ciutat del cine, un parc de l'oci,... Per a tot es preveu un futur ús. Des del pavelló d'Aragó, que serviria de seu de la conselleria d'ensenyament, fins a la 'Torre del Agua', creada expressament per l'Expo i una de les que serà més emblemàtiques, que voldrà recordar constantment els canvis que haurà viscut la ciutat.
'Tot plegat està molt equilibrat i estem pensant més en la continuïtat que pugui tenir més endavant que en els tres mesos en si. És per això que ja tenim previst que haurem de fer actuacions posteriors als pavellons per adaptar-los' confirma Pablo de la Cal, arquitecte en cap de l'exposició. 'A darrera hi ha realment un projecte de ciutat', explica. Certament, de fons hi ha un canvi de mentalitat urbanística ja que, 'tal i com Barcelona es va obrir al seu dia al mar nosaltres ens obrirem a l'Ebre, que ja era una idea que feia molt temps que teníem'. La diferència respecte a Barcelona, i amb l'experiència més recent del Fòrum de les Cultures és que 'les crítiques d'especulació aquí no hi són. L'ajuntament va comprar les hectàrees del meandre amb una condició, que hi faria, l'exposició, un jardí botànic, el parc metropolità de l'aigua, oficines, centre comercials, un palau de congressos, un aquari... però res de residències'. Tot i això les crítiques, com veurem més endavant, tampoc no hi falten.
Ara, però, el que toca és avançar a bon ritme encara que 'la ciutat no està acostumada a projectes tan ràpids' diu De la Cal. 'De totes maneres tenim temps, les obres que hi farem no seran tant grans com les de Sevilla, l'exposició en si només seran 25 hectàrees. Aquest any acabarem els projectes i l'urbanització general i els dos anys previs seran els d'edificació i habilitació de l'equipament. De moment anem sobre el calendari previst'.
Pròximament: 3. Les preocupacions per a ser sostenibles 4. La gestió de l'aigua i l'aportació ecologista 5. Entrevista al director, Jerónimo Blasco

Relacionats

Butlletí