Sequeres sense precedents en 2000 anys a Europa pel canvi climàtic

17/03/2021 - 12:31
Efectes de la sequera | Marufish

Efectes de la sequera | Marufish

Des de l'any 2015 les sequeres estiuenques al continent europeu són molt més greus que els darrers 2.110 anys

Un equip internacional, dirigit per la Universitat de Cambridge, ha estudiat les empremtes químiques dels roures europeus per reconstruir el clima estival durant 2.110 anys. Han trobat que, després d'una tendència d'assecament a llarg termini, les condicions de sequera des del 2015 es van intensificar sobtadament, més enllà de qualsevol cosa en els darrers dos mil anys. Els investigadors apunten al canvi climàtic com a possible responsable d'aquests fenòmens extrems, segons ha exposat la universitat en un comunicat.

Les sequeres i les onades de calor recents a l'estiu a Europa han tingut conseqüències ecològiques i econòmiques devastadores, que empitjoraran a mesura que el clima global continua escalfant-se. Per tenir una informació precisa del clima de fa milers d'anys l'equip ha estudiat els elements químics que componen els arbres de l'estudi per construir una imatge més detallada del passat.

La majoria d'estudis que intenten reconstruir climes passats es limiten a la temperatura, però els isòtops estables dels anells dels arbres poden proporcionar informació anual precisa sobre els canvis microclimàtics durant llargs períodes de temps.

El grup d'investigadors internacional han estudiat més de 27.000 mesures de les relacions isotòpiques de carboni i oxigen de 147 roures europeus vius i morts, que van cobrir un període de 2.110 anys. Les mostres provenien de restes arqueològiques, materials subfòssils, construccions històriques i arbres vius de l'actual República Txeca i parts del sud-est de Baviera.

Per a cada anell de cada arbre, els investigadors han extret i analitzat els isòtops de carboni i oxigen de manera independent, cosa que els ha permès construir el conjunt de dades més gran i detallat de les condicions d'hidroclimàtiques dels estius a l'Europa central des de l'època romana fins a l'actualitat. Aquesta anàlisi ha dut a la conclusió que el continent europeu porta assecant-se lentament dos mil·lennis, però que la sequedat viscuda entre el 2015 i el 2018 no encaixa amb la progressió analitzada en els 2.110 anys anteriors.

L'abrupte accelerament de la sequera al continent europeu té el seu origen en l'esclafament global antròpic, segons han apuntat els experts. L'estudi recorda que l'extremització del clima, com en aquest cas les sequeres més freqüents i dures, té conseqüències devastadores per la societat i els ecosistemes.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Notícia

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat el Pla comarcal d’adaptació al canvi climàtic. El Pla ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona que està impulsant l’elaboració d'aquests plans a les diferents comarques i ha estat participat pels ajuntaments de la comarca a nivell tècnic. 

Butlletí