Amb només un terç del menjar que es llença als EEUU, el Regne Unit i Europa, es podria evitar la desnutrició de totes les persones del món. Davant d'aquesta realitat, l'Associació de Naturalistes de Girona, amb el suport de l'Ajuntament entre d'altres, han engegat la campanya 'La manduca no caduca' per aconseguir que la ciutadania redueixi el malbaratament alimentari.
La campanya 'La manduca no caduca' que promou l'ANG amb el suport de l'Ajuntament de Girona, l'Associació d'Hosteleria de Girona, l'Associació Escudella Solidària-Cuinem Juntes, el Departament de Geografia i la Facultat de Lletres de la UdG i el Cafè Le Bistrot entre d'altres, vol fer del setembre el mes contra el malbaratament alimentari. Al llarg d'aquest mes l'entitat ecologista realitzarà diferents accions a la ciutat de Girona. Totes les activitats són gratuïtes amb inscripció prèvia.
La campanya s'engegarà el proper 6 de setembre a la Plaça del ‘Barco' de Santa Eugenia de Ter en el marc de la Festa Major. Durant el matí, de 9 a 12h, hi haurà un taller de cuina d'aprofitament realitzat per una cuinera experta de l'Associació Menjadors Ecològics, i un dinar popular fet amb aliments recuperats donats per diferents comerços locals. Més d'una desenda de botigues de Santa Eugènia ja han confirmat la seva disposició a fer donatius d'aliments per l'àpat. El dinar serà gratuït per tothom, a canvi -qui pugui- haurà d'aportar aliments de llarga durada (arròs, sucre, oli, etc.) que es lliuraran a Escudella Solidària-Cuinem Juntes; l'entitat que alhora es farà càrrec de cuinar. Per tal d'evitar la generació de residus, es demana a la ciutadania portar el plat i els coberts de casa.
El dinar solidari de 'La manduca no caduca' es repetirà el dissabte 20 a la Plaça Assumpció de Sant Narcís. L'objectiu dels dos dinars és reivindicar que es llença una gran quantitat de menjar en bon estat perquè no té sortida comercial per diferents motius, o per hàbit domèstics. Això genera grans quantitats de residus quan hi ha moltes famílies que tenen dificultats per alimentar-se. Amb els dinars recuperats es fa evident que amb una matinal de recollida d'aliments que normalment es llençarien es pot alimentar un centenar de persones.
La Jornada d'Aprofitament de Sant Narcís anirà acompanyada de tot un programa paral·lel de les 10h del matí a les 6 de la tarda. En primer lloc el MERCANATUS; un mercat de segona mà d'objectes obsequiats als NATUS per recaptar fons per a la defensa de la natura i el paisatge de les comarques gironines. També hi haurà activitats destinades als nens i nenes, com la construcció d'un mural amb residus d'envasos alimentaris, i l'espectacle "QUEVIURES" a càrrec de la formació DEPARRANDA, que comptarà amb jocs, música i balls, sempre envoltats de l'atmosfera de l'aprofitament alimentari. A la tarda una conferència i una tertúlia arrodoniran l'acte amb tastets de productes artesanals locals.
La cloenda de la campanya tindrà lloc el dia 24 de setembre amb el passi del documental TASTE DE WASTE, que es projectarà a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona (UdG) en el marc d'una jornada sobre el decreixement. Aquesta jornada, titulada "El decreixement, una realitat emergent" inclourà 3 ponències - Antonio Turiel, impulsor del manifest "Darrera Crida", Neus Casajoana, coautora del llibre "Hacia un nuevo modelo económico social, sostenible y estacionario" i per Anna Fernández, de SETEM i Xarxa d'Economia Solidària, que presentarà el projecte, "pam a pam" de mapeig d'experiències d'economia alternativa a Catalunya. Seguidament, hi haurà un taller d'iniciatives pel decreixement i/o economia alternativa que han sorgit darrerament a les comarques gironines i finalment el passi del documental.
Paral·lelament al desenvolupament de les jornades, l'ANG posa en marxa dos concursos sobre aprofitament alimentari.
- Concurs de receptes d'aprofitament: Els concursants hauran de presentar receptes fetes amb aliments recuperats, on s'avaluarà entre d'altres aspectes, la capacitat de les receptes d'aprofitar aliments que d'una altra manera serien llençats a les escombraries.
- Concurs Instagram: on els participants hauran de penjar imatges que reflecteixin l'aprofitament i/o el malbaratament alimentari.
A banda, totes les persones, empreses i organitzacions que col·laborin amb la campanya podran participar en el sorteig d'unes recompenses per la seva bona acció, i estudiants de la UdG podran obtenir 2 crèdits de cooperació fent 50 hores de voluntariat a la campanya.
Podeu consultar totes les activitats al blog de la campanya.També trobareu documentació sobre el malbaratament alimentari.
'La Manduca No Caduca' és una campanya promoguda per l'Associació de Naturalistes de Girona, entitat membre de la Plataforma Aprofitem els Aliments, amb la participació de l'Ajuntament de Girona, l'Associació d'Hostaleria de Girona, Escudella Solidària-Cuinem Juntes, la Coordinadora d'ONGs Solidàries, el Departament de Geografia i la Facultat de Lletres de la UdG, el Cafè Le Bristot, Setem, La Xarxa d'Economia Solidaria, García de Pou, les associacions veïnals de Santa Eugènia i de Sant Narcís, les associacions de comerciants del Mercat del Lleó, de Santa Eugènia i de Sant Narcís, El Club Cerveser Can Navarra, Formatges La Balda i Ratafia Volcànica.
Imatge: Presentació de la campanya
Adjunt | Mida |
---|---|
manduca-no-caduca.jpg | 10.5 KB |