Tenim aigua fins la primavera. Només l'àmbit Ter-Llobregat es manté en situació d'excepcionalitat

11/06/2005 - 00:00
Les reserves d'aigua a les conques internes catalanes han millorat amb l'arribada de la tardor. Segons va anunciar aquesta setmana l'Agència Catalana de l'Aigua, no hi ha risc de restriccions domèstiques fins almenys la primavera. Les mesures d'emergència han estat desactivades a totes les conques a excepció de dues, tot i que rellevants: la del Ter i la del Llobregat. En els municipis que beuen d'aquests rius encara s'ha d'estalviar aigua en el rec agrícola i en els usos ornamentals.
La millora en les reserves dels pantans de les conques internes catalanes ha permès endarrerir fins a mitjans d'abril les previsions de les restriccions domèstiques. Prèviament, al març caldria activar la fase d'emergència. Tot i que es manté la previsió de mesures excepcionals per prudència, el cert és que la situació s'ha corregit en gran mesura gràcies a les darreres pluges i també gràcies a les mesures d'estalvi aplicades durant els últims mesos, que han permès desactivar la situació d'excepcionalitat a la gran majoria de conques catalanes.
A la gran majoria però no a totes, ja que el sistema Ter-Llobregat segueix dins l'anomenada fase d'excepcionalitat, que afecta principalment el rec agrícola i l'ús ornamental de l'aigua. Això es deu sobretot a la situació dels pantans del Llobregat, que no han recollit tanta aigua com els del Ter. D'aquests dos rius depèn l'abastiment de l'àrea metropolitana, on es concentra la major part de la població catalana.
Sau tanca comportes La millora de les reserves als pantans també ha servit per posar fi al buidatge de Sau. L'Agència Catalana de l'Aigua ja ha donat per tancada l'operació, en la qual s'han transvasat 25 hectòmetres cúbics d'aigua al pantà veí de Susqueda. Aquest es troba actualment al 59% de la seva capacitat i la qualitat de l'aigua que s'hi emmagatzema és molt millor que abans del desembassament de Sau.
Les pluges, però, han impedit que el pantà de Sau es buidés en la pràctica totalitat, fet que també ha fet innecessària la retirada dels peixos que hi viuen. En primera instància, s'havia calculat que caldria extreure fins a 400 tones d'aquests animals, la majoria d'espècies no autòctones. A l'hora de la veritat, però, la recollida ha estat molt menor, arribant només al 4% de les previsions.
Notícia extreta de La Malla

Relacionats

Butlletí