10/09/2004 - 00:00
Una quarantena de ponents, presentadors i conferenciants han participat en la segona convocatòria de l'Ecofòrum de Terrassa en tres sessions i les activitats complementàries, segons informa l'Ajuntament de Terrassa. Una intensa setmana que coincideix amb l'àmplia discussió social del tractament i la taxa de residus al Vallès Occidental. Les aportacions de les jornades organitzades per L'Ajuntament de Terrassa, el Centre d'Informació i Educació Ambiental (CDEA), el Col·legi d'Arquitectes i la Universitat Politècnica de Catalunya estan accessibles en quatre documents descarregables a la web.
Les jornades es van cloure el dissabte, 2 d'octubre, amb la participació de Núria Buenaventura, presidenta-delegada de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i Ramon Arribas, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa.
Buenaventura va reiterar el suport de la Diputació a aquests debats i va felicitar l'ajuntament per la valenta decisió de culminar enguany el procés de recollida selectiva dels residus orgànics domiciliaris del 34 barris de Terrassa. Pel seu costat, Ramon Arribas es va felicitar per la oportunitat de les jornades i l'aposta per que l'Ecofòrum ofereixi la informació plural i necessària per "arribar a la tranquil·litat indispensable per l'acord i el consens." Pel regidor de medi, "la sostenibilitat implica una nova ètica i una nova visió econòmica. No tenim un altre camí, però l'èxit no tan sols ha de ser tècnic, cal la participació de la gent, clau pel canvi d'hàbits i per assolir un nou contracte social".
La sessió del dissabte es va dedicar a 'Els ciutadans, protagonistes actius'. A primera hora, Marc Cadevall, advocat de l'Ajuntament de Terrassa, va explicar el marc normatiu de la gestió de residus a Terrassa; mentre que els sistemes de tractament a la comarca van ser exposats per Manuel Català, del Consell comarcal del Vallès Occidental. Carlos Garcia, gerent de la societat Anònima Municipal Eco-equip, va explicar la gestió dels 83 milions de quilograms de residus de Terrassa. Aquesta empresa creada l'any 1985 està adscrita a la Regidoria de Manteniment Urbà i disposa de 283 empleats i uns 60 vehicles per dur a terme la recollida diària dels residus domèstics i comercials.
El mes de novembre del 2002 es va iniciar a cinc barris de Terrassa la recollida selectiva de la matèria orgànica. Aquest any, l'Ajuntament es va plantejar la necessitat de culminar, després de l'aprovació de la nova ordenança, l'extensió del servei de recollida de les restes orgàniques de les escombraries domiciliaries als 34 barris de la ciutat. A finals d'any, també, els actuals 5.000 contenidors destinats a recollir la matèria orgànica, el vidre, el paper i el cartró, els envasos i el rebuig passaran a 7.265 contenidors, més dels que estaven previstos.
A tots aquests equipaments cal afegir la Deixalleria Mòbil que tindrà parada a una setantena de punts de la ciutat amb una permanència de mitja hora per punt i les dues deixalleries permanents a Can Casanoves i Terrassa Neta. Pel que fa als residus comercials, enguany també s'han segregat.
Miquel Àngel Gamell va exposar la nova taxa que tant debat ha comportat al municipi. Segons expliquen fonts municipals, el Pla d'Acció Ambiental de Terrassa del 2002 ja anunciava l'adopció d'una taxa d'acord amb l'establiment d'una ordenança sobre la gestió dels residus, la definició d'un model de gestió, la sensibilització, la comunicació ambiental i l'establiment 'una fiscalitat específica sobre els residus.
Una de les característiques més innovadora de la taxa de residus que es cobrarà a partir d'octubre són els incentius ambientals que hauran de variar i adaptar-se.