26/06/2005 - 00:00
L'Ajuntament de Terrassa (el Vallès Occidental) va celebrar aquest diumenge la recuperació ambiental de l'antiga pedrera de Can Candi. Es troba a la falda de Sant Llorenç del Munt i ben aviat quedarà integrada dins el parc natural. Des de 1992, el consistori l'ha anat reomplint i finalment s'hi han plantat espècies autòctones.
Tot i la proximitat del parc natural de Sant Llorenç del Munt, el turó de Roques Blanques va ser una de les zones més degradades del Vallès. La causa inicial eren les extraccions a la pedrera de Can Candi. Posteriorment, però, va quedar en desús i va esdevenir un abocador incontrolat.
El punt d'inflexió va arribar l'any 1992, quan l'Ajuntament de Terrassa va comprar els terrenys i va impulsar les tasques de recuperació del paratge. L'antiga pedrera s'ha anat omplint amb runa i, en una segona fase, s'hi han plantat més de 12.000 arbres i arbusts, tots d'espècies autòctones: pins, arboç, ginesta, roures, alzines... En total, s'han recuperat més de 10 hectàrees de terreny.
Gràcies a aquestes intervencions, es calcula que d'aquí a 10 anys s'haurà recuperat plenament l'aspecte original del paisatge. L'objectiu serà, llavors, que el paratge passi a formar part del parc natural de Sant Llorenç del Munt, tal com ja apareix establert als plans urbanístics municipals.
A més de recuperar ecològicament el paratge, l'Ajuntament de Terrassa també vol promoure que es converteixi en una zona d'atracció per als veïns amants de la natura. Així, a més de donar-lo a conèixer amb la festa d'aquest diumenge, s'hi ha habilitat una àrea de pícnic i també un mirador.
Les activitats extractives han tingut un important pes al municipi de Terrassa, on encara hi ha dues pedreres i dues terreres en actiu. A més, també s'ha recuperat l'antiga zona d'extracció d'argiles de Can Poal, que actualment està totalment restaurada.
Article extret de La Malla.