El canvi climàtic que està patint el planeta és un dels eixos sobre els quals giren moltes de les conferències programades al llarg dels mesos de febrer, març i abril. En declaracions a sostenible.cat, Jaume Terrades ha explicat que ja fa temps que les reflexions sobre el canvi global formen part central de l'Aula perquè “és una urgència i condiciona molts aspectes diferents”. Els efectes del canvi i les accions que es poden emprendre per aturar-lo o mitigar-ne els efectes s'enfoquen, doncs, des de l'agricultura, la costa catalana, la biodiversitat marina, la transformació social, l'economia o la llar.
Les classes estan impartides per experts de camps molt diversos, ja que, com assegura Jaume Terrades, la voluntat és fer una mirada des de disciplines molt diverses: l'ambientologia, l'ecologia, la química, però també la filosofia i la sociologia.
També s'aborden alguns temes que es troben al centre dels debats actuals, com la conferència amb què Mariano Marzo inaugurarà l'Aula el 5 de febrer: “El subministrament del petroli: reptes i incerteses”.
L'Aula d'Ecologia va començar fa tretze anys a l'Hivernacle del Parc de la Ciutadella, després va passar pel carrer Nil Fabra, del barri barceloní de Gràcia i finalment va arribar a l'emplaçament actual, la Casa Elizalde, també a Barcelona. Des de sempre l'acollida de públic ha estat molt satisfactòria. Tot i la satisfacció per la bona acollida del cicle, Terrades considera que “els problemes van molt més de pressa que els progressos, i per tant per fer-hi front haurien de passar moltes més coses que anar a conferències”.