Torredembarra vol frenar les noves construccions a la costa

16/04/2002 - 00:00

Els temporals de pluja i vent de novembre de 2001 van afectar principalment diverses localitats de les comarques de Barcelona. Això no obstant, algunes localitats gironines, com Lloret de Mar, i d'altres de tarragonines, com Torredembarra i Calafell, també van patir importants destrosses a la línia de la costa. Alguns municipis com ara Torredembarra demanen polítiques preventives tipus moratòria que impedeixin noves construccions de ports i espigons al llarg de tota la costa catalana, alhora que es plantegen frenar el ritme d'urbanització a la zona costanera. Entenen que seria una manera de pal·liar els efectes de futurs temporals.

Pel que fa al temporal del passat novembre, en el cas de Torredembarra la sorra va entrar a les zones properes a la platja, tant al passeig marítim com a les infraestructures que condueixen els visitants cap a l'espai protegit anomenat els Muntanyans. Tot just passat el temporal, la brigada municipal va extreure la sorra que s'havia acumulat al passeig del municipi, i els tècnics municipals van decidir amuntegar-la en forma de dunes a fi de protegir aquest espai urbà de futures inclemències meteorològiques.

El municipi tarragoní es planteja diverses iniciatives preventives de cara a futurs temporals. Així, la Regidoria de Medi Ambient que encapçala el diputat Josep Bargalló, proposa, en primer lloc, abordar una moratòria per a noves construccions de ports i espigons en tot el territori litoral de Catalunya. En segon lloc, suggereix emprendre un estudi sobre una política costanera alternativa: es tractaria de transformar l'actual política expansiva de noves construccions en una política que prioritzi l'harmonia entre el medi marí i el medi humà. En tercer lloc, des d'aquesta mateixa regidoria es proposa dedicar recursos a la recuperació de la cobertura vegetal de les capçaleres i les conques de les rieres, els torrents i els rius. En quart lloc, se suggereix impulsar un pla integral radical que fomenti l'estalvi d'aigua en el sector agrícola, industrial i també domèstic a fi de respectar les necessitats hídriques dels nostres rius, rieres i subsòls. Finalment, es proposa un impuls a les energies renovables, que gradualment haurien de substituir l'energia hidroelèctrica. D'aquesta manera es prioritzarien les dinàmiques inestables dels corrents d'aigua dolça i marina.

Aquest seguit de propostes en clau sostenibilista sorgeix d'un Ajuntament que l'any passat va posar en marxa l'Agenda 21 i que ha impulsat diverses iniciatives d'ordenació urbanística en favor de la sostenibilitat. En aquesta línia, destaquen l'aprovació provisional de la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana, que incorpora criteris de gestió mediambiental, l'augment de les zones verdes, així com la consideració del Roquer com a zona protegida i del bosc del Pujol com a zona forestal. La revisió del Pla General d'Ordenació Urbana de Torredembarra inclou, així mateix, el projecte de construir un pas verd entre Creixell i Baixa Mar per sobre de la via del tren i considera les zones agrícoles del municipi com a zones protegides.

D'altra banda, el municipi, d'acord amb les propostes per pal·liar els efectes dels temporals de llevant com el del passat novembre, ha presentat un seguit d'al·legacions al Pla de Ports de Catalunya. Torredembarra no vol que es consideri el Roquer com a zona de possible ampliació del port.

Relacionats

Butlletí