“Tu tens l’energia, tu tens el poder!” Catalunya celebra la Setmana de l’Energia

Font: ICAEN i Diputació de Barcelona

11/06/2019 - 12:04

 

“Tu tens l’energia, tu tens el poder!” Aquest és el lema de la Setmana de l’Energia que a Catalunya es celebra del 17 al 21 de juny, coincidint amb la Sustainable Energy Week europea. Més de cent ens locals i entitats d'arreu de Catalunya ja s’han adherit a la campanya que centra el missatge en la ciutadania com a motor de la transició energètica.

A casa nostra, la campanya vol transmetre als ciutadans de tots els municipis de Catalunya una nova manera de pensar i de viure l’energia. En els propers anys, els consumidors d’energia passaran de tenir un rol passiu a estar en el centre del model energètic. S’obri doncs un nou ventall de possibilitats on la ciutadania podrà produir la seva pròpia energia, emmagatzemar-la, gestionar-la de manera eficient i, fins i tot, compartir-la amb la comunitat. Aquest és el missatge de la nova edició de la Setmana de l’Energia que té per lema “Tu tens l’energia, tu tens el poder!” Una de les claus d’aquest canvi és el nou marc legal de l’autoconsum elèctric, sostenible n’ha dedicat un especial que podeu consultar aquí.

Aquest canvi de paper es produirà gràcies a la millora de les tecnologies com les bateries d’emmagatzematge o les bateries dels vehicles elèctrics, la disminució del cost de les plaques fotovoltaiques o l’accés a noves tecnologies de la informació que permetran l’intercanvi d’energia entre particulars.

Per tot això, cal que les Administracions fomentin debats on es puguin explicar aquests nous rols, els nous serveis que es crearan i el funcionament del sistema energètic amb els canvis que suposarà aquest nou model. Alhora, és imprescindible que els ciutadans puguin fer arribar a l’Administració els seus dubtes i necessitats en aquest sentit.

Un any més el món local s'ha abocat a celebrar la Setmana de l'Energia arreu. Més de cent ens locals i entitats d'arreu de Catalunya ja s’han adherit a la campanya, podeu consultar el llistat d'ens adherits a l'enllaç.  Del total d’ens locals compromesos amb la Setmana, una cinquantena corresponen a municipis de la demarcació de Barcelona que rebran suport de la Diputació de Barcelona en forma desenes activitats i material de difusió.

De fet, la Diputació de Barcelona organitzarà més de 80 accions com a suport a més de 50 ens locals que inclouran tallers i jocs familiars (els Enginys Eko.poètics, el joc Actiwatt, Segueix el camí a la bombeta Marieta, o Juguem amb Energia), teatre participatiu sobre el canvi climàtic, mostra d'energies renovables (des de cuines solars a l'autoconsum fotovoltaic, i el punt d'informació energètica mòbil), xerrades per estalvi energia i diners, i un escape room molt especial. També s'han repartit més de 12.000 fulletons informatius. Podeu consultar totes les activitats a l’Agenda amb el logotip de la Setmana de l'Energia.

Durant la Setmana de l’Energia,  les entitats organitzadores posen a disposició dels Ajuntaments recursos educatius, tallers, jocs i materials per treballar els hàbits de consum energètic i fomentar l’eficiència energètica i l’ús de les energies renovables des de la llar, al vehicle elèctric i en tots els àmbits on hi hagi despesa energètica. Aquestes activitats estan programades fins al 30 de juliol.

A Catalunya, la Setmana de l'Energia està organitzada per l'Institut Català d’Energia, Diputació de Barcelona, Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Àrea Metropolitana de Barcelona, Diputació de Girona, Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), Diputació de Tarragona i Diputació de Lleida.

També podeu seguir totes les activitats a través del fil de twitter #SetmanaEnergia2019 .


Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona ofereix un servei nou per compartir energia elèctrica generada en instal·lacions de generació fotovoltaica municipals amb diferents consumidors/es privats.

Notícia

L’Ajuntament de Barcelona, Veolia i Enagás inauguren la primera xarxa urbana del món de recuperació de fred sostenible d’una terminal de gas natural liquat

Butlletí