Ubuntu i el Fòrum Social de la Mediterrània es presenten al FSM

27/01/2003 - 00:00
La presència catalana al Fòrum Social Mundial de Porto Alegre és relativament nombrosa i també força activa. Per exemple, diumenge, 26 de gener, Federico Mayor Zaragoza i Josep Xercavins van presentar, entre d'altres persones, la Campanya Mundial per a la Reforma de les Institucions Internacionals organitzada per Ubuntu, l'autoanomenat Fòrum Mundial de Xarxes de la societat Civil, que molt significativament té la seu a Catalunya, i concretament a la Universitat Politècnica de Catalunya. Tal i com va explicar Xercavins en la presentació a Barcelona de la campanya el novembre passat, entre el 2003 i el 2004 s'intentarà elaborar un corpus de propostes, amb l'objectiu de formular-les en un panell internacional, que agruparia els diferents actors implicats. La idea és que al 2005, es puguin presentar les conclusions en la 60ena Sessió de l'Assemblea general de les Nacions Unides. A partir d'aquí es sol·licitarà la convocatòria d'una conferència internacional. Per altra banda, també ahir es va presentar, amb poca assistència de representants de la riba sud, cal dir-ho, el Fòrum Social de la Mediterrània, que ajorna al març del 2004 la data inicial de presentació, prevista pel novembre de 2003. Núria Camps, Carles Riera i Jordi Via són alguns dels impulsors d'aquesta iniciativa. A l'acte hi varen asistir una nombrosa representació del Fòrum Social de Barcelona. El Fòrum Social Mediterrani no pretén ser la instància representativa, sinó un punt de trobada i de debat dels moviments socials i amb capacitat de generar propostes. Des de Catalunya, es proposa que el Fòrum Social Mediterrani orienti els seus debats entorn de cinc grans eixos, dins dels quals, es tractarien temàtiques específiques que al llarg dels propers mesos s'han d'anar perfilant a partir del diàleg i l'intercanvi amb els diferents actors dels pobles de l'àrea Mediterrània, i que finalment permetran de fer el programa definitiu. Aquest cinc eixos, tal i com es defineixen en un document de l'Assamblea promotora del Fòrum Social de la Mediterrània, són:
- Diàleg Intercultural: La mediterrània és sobretot un mar de diversitat i per això és necessari construir processos de diàleg intercultural, interreligiós, interlingüístic, identitari. En definitiva, acceptar la riquesa de la diversitat i aprendre a valorar-la i respectar-la. - Migracions: Històricament, la Mediterrània ha estat sempre un mar de migracions i en aquest procés s'han forjat i evolucionat totes les cultures que hi conviuen. Cal parlar de les causes de les migracions massives que avui es produeixen, treballar per combatre les causes que les forcen en origen i treballar per promoure un bon encaix entre les comunitats migrants i les d'acollida. - Conflictes, militarisme i pau: L'existència de conflictes no resolts des de fa dècades comporta focus permanents d'inestabilitat que es veuen agreujats per interessos geoestratègics on les claus, sovint, són alienes als països en conflicte i fins i tot són alimentades o imposades des de fora de la pròpia regió. Caldrà tractar amb especial atenció els conflictes actuals a l'Orient Mitjà, la complexa situació al Magrib, el conflicte no resolt als Balcans i a problemàtica latent de molts pobles que no veuen reconeguts els seus drets. Podrem constatar la incidència del cicle armamentístic en la generació de les guerres, i aprendre a superar la cultura de la viòlència i per avançar cap a la resolució dialogada dels conflictes. - Desenvolupament i drets econòmics i socials: L'actual procés de globalització no s'adreça a universalitzar els drets econòmics socials i culturals ni a garantir el dret al desenvolupament de totes les persones i de tots els pobles. Per aquest motiu, treballar per l'articulació activa de la societat i els moviments, és debatre sobre les noves formes de governabilitat mundial adreçades a combatre les formes d'exclusió social, precarització laboral, restriccions dels drets sindicals i discriminació de gènere, que perpetuen i fomenten inequitats que són presents en totes les nostres societats, tant en la ribera sud i la nord com a l´orient i l´occident. - Sostenibilitat ambiental: L'actual model de desenvolupament neoliberal, no afecta només a les persones, sinó que origina un impacte ecològic negatiu que afecta seriosament al medi i malbarata recursos afectant seriosament l'ecosistema. En aquest sentit, cal parlar d'alternatives a la desertització, a la problemàtica de la manca d'aigua i a les contaminacions ambientals i marines.
Fòrum Social? Quin Fòrum social? El col·lapse d'assistència, malgrat la bona organització, fa que sovint, quan les persones conegudes es troben a qualsevol indret, es percebi que cada un té la seva ruta i que sovint s'ignoren unes a d'altres. En la recta final del III Fòrum Social Mundial de Porto Alegre el problema no té pas remei. Tempus fugit!

Relacionats

Butlletí