Font: Ajuntament de Barcelona
El grup de científics que avaluarà l’eficàcia de la zona de baixes emissions (ZBE), que va entrar en vigor el 2 de gener, inclou experts en salut, qualitat ambiental i mobilitat, i està coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. El primer dia laborable i amb activitat escolar des de l’entrada en vigor de la mesura, el trànsit s’ha reduït un 2,4% a l’interior de la ciutat.
Cada sis mesos presentaran informes sobre els nivells i els tipus de contaminants que hi ha a l’aire de la ciutat, i anualment elaboraran informes exhaustius sobre l’impacte d’aquesta mesura en la salut.
Actualment, el 48% de la població està exposada a nivells de NO2 superiors als que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i fins al 95% de la població està exposada a nivells de PM10 superiors als recomanats. L’any 2018 un total de 351 persones van morir a causa de la contaminació a la ciutat.
Primer dia laborable i amb activitat escolar: sense incidències
Avui, el primer dia laborable i amb activitat escolar, la zona de baixes emissions ha funcionat sense incidències.
Pel que fa a la circulació de vehicles, es calcula que, de les set a les deu del matí, el trànsit s’ha reduït un 2,4% a l’interior de la ciutat, un 0,8% als accessos a la ciutat i un 1,8% a les rondes, en comparació amb els dies laborables del mes de novembre.
Des del 2 de gener s’ha limitat la circulació d’uns 50.000 vehicles i es calcula que en un any s’haurà reduït l’emissió de NO2 en un 15%.
Reforç informatiu
A partir del 9 de gener el servei d’atenció a la ciutadania sobre la zona de baixes emissions s’establirà a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça de Sant Miquel de Barcelona, de 16.00 a 20.00 hores els dies feiners i de 9.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 hores els dissabtes.
Aquest punt informatiu complementa l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’AMB, a la Zona Franca.
Consulteu tot el que cal saber sobre la zona de baixes emissions aquí.