14/06/2006 - 00:00
Del 12 de juny al 12 de juliol, deu arquitectes de primera línia internacional, estrelles de l'avantguarda arquitectònica que actualment realitzen algun projecte a la ciutat de Barcelona, participaran al Barcelona Architecture Course (BAC), que organitza la Fundació UPC en col·laboració amb la Fundació Caixa Catalunya dins del Master Barcelona Architecture. Aquests arquitectes són David Chipperfield, Zaha Hadid, Alejandro Zaera, Jean Nouvel, Dominique Perrault, Ricardo Bofill, Benedetta Tagliabue, Winy Maas, Carlos Ferrater, i el tàndem format per Iñaki Ábalos i Juan Herreros.
L'objectiu és reflexionar, des de la perspectiva dels creadors i amb un objectiu docent, sobre la ciutat de Barcelona, que tradicionalment ha estat un dels centres més importants arreu del món en l'àmbit de l'arquitectura i que viu en aquests moments el desenvolupament de projectes emblemàtics que han de canviar la fesomia de la ciutat.
En el transcurs de les conferències que impartiran cadascun dels arquitectes, el BAC ofereix l'oportunitat de conèixer aquests projectes, que esdevindran un senyal d'identitat de la ciutat. El BAC, que s'impartirà a l'edifici de La Pedrera de Barcelona, forma part del Master Barcelona Architecture iniciat aquest curs acadèmic amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. Tot i que com a curs d'especialització, es pot cursar independentment del Màster.
El BAC es va inaugurar el 12 de juny, amb una conferència de l'arquitecte David Chipperfield, a l'edifici de La Pedrera de Barcelona (Passeig de Gràcia, 92).
Després de la conferència, va tenir lloc l'acte d'inauguració oficial del BAC, presidit pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal. Hi van intervenir Ramon Folch, president del Consell Social de la UPC i president del Consell Assessor de la Fundació UPC; Àlex Susana, director general de la Fundació Caixa Catalunya; Eduard Bru, professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona i director del programa del BAC; i Rosa Massagué, cap de Relacions Exteriors d'El Periódico, que dóna suport al BAC.
David Chipperfield és autor, entre d'altres obres, del projecte de la nova Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet de Llobregat. Guardonat amb nombrosos premis internacionals, aquest arquitecte ha treballat amb Douglas Stephen, Norman Foster i Richard Rogers abans d'establir-se pel seu compte, l'any 1984. Recentment, també ha obert una oficina a Toquio.
El cicle de conferències continuarà dimecres, 14 de juny, amb la participació de l'arquitecta italiana Benedetta Tagliabue, autora de la remodelació del mercat de Santa Caterina de Barcelona, que oferirà la seva xerrada a les 17.30 hores. El mateix dia, a les 19.30 h, intervindrà el francès Dominique Perrault, artífex, entre d'altres projectes, de l'hotel Industriel Berlier, pel qual ha obtingut diversos premis, i la Biblioteca Nacional de París. Perrault té en projecte un hotel de 36 plantes a l'avinguda Diagonal de Barcelona.
El dia 19, a les 19.30 h, participarà Ricardo Bofill, que ha dissenyat des d'habitatges i edificis d'oficines a Espanya, Suècia, França i Holanda, fins a grans infraestructures, com la terminal de l'aeroport d'El Prat de Barcelona, el Centre de Congressos de Madrid, el Teatre Nacional de Catalunya, l'Auditori Arsenal a Metz (França) o l'Escola de Música Shepherd de la Rice University de Houston (EUA).
El dia 20, a les 17.30 h, tindrà lloc una conferència de Carlos Ferrater, catedràtic de l'ETSAB, membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i autor, entre altres obres, de tres illes a la Vila Olímpica de Barcelona; la Vila Olímpica de la Vall d'Hebró; l'hotel Rei Joan Carles I; el Palau de Congressos de Catalunya; l'auditori i el Palau de Congressos de Castelló. Actualment, té en projecte la Ciutat de les Ciències de Granada, el passeig marítim de Benidorm i diversos edificis d'alçada al districte 22@ de Barcelona, a Venècia i a Córdova.
El 23 de juny, a les 17.30 h participaran Ábalos y Herreros (Iñaki Abalos i Juan Herreros), reconegut estudi madrileny, precursor d'un nou corrent arquitectònic anomenat nova naturalitat. Són autors, entre altres obres, del New Museum de Nova York, la plaça i la torre Woermann de Les Palmes de Gran Canària, i el parc Litoral de Barcelona construït amb motiu del Fòrum 2004. Actualment, l'estudi té en marxa quatre torres d'apartaments i oficines a Vitòria. També està dissenyant una galeria d'art a Miami (Florida) i l'edifici per a un laboratori de la Universitat de Puerto Rico.
L'holandès Winy Maas participarà el 27 de juny, a les 19.30 hores. Cofundador de l'estudi MVRDV, Maas és conegut pels seus projectes arquitectònics arreu del món, com ara el mirador de Madrid en el barri de Sanchinarro, el Long Tan Park de Liouzhou, a la Xina, el complexe de Les Halles a París i el pavelló de la Biodiversitat del recinte del Fòrum 2004, entre els més emblemàtics.
El BAC també comptarà amb l'arquitecte i dissenyador francès Jean Nouvel. L'autor de la recentment inaugurada Torre Agbar de Barcelona, encarregat de dissenyar el parc de Poblenou, impartirà una sessió el 6 de juliol a les 19 h. Premiat en nombroses ocasions, Nouvel també és autor reconegut pels seus projectes de l'Institut del Món Àrab de París, l'Òpera de Lió i el Centre de Cultura i de Congressos de Lucerna, entre els més emblemàtics. Va ser un dels fundadors el 1976 del moviment d'arquitectes francesos Mars 1976 i cofundador del Syndicat de l'Architecture.
Clourà el cicle de conferències del BAC el jove arquitecte madrileny Alejandro Zaera, el 13 de juliol, a les 11.30 hores. La terminal del port de Yokohama, al Japó, és una de les obres que l'han projectat internacionalment; a més va ser un dels set finalistes pel projecte de la Zona Zero de Nova York i autor del Parc dels auditoris de l'esplanada del Fòrum 2004 de Barcelona.
També ha confirmat la seva participació al curs l'arquitecta i dissenyadora iraquí Zaha Hadid, tot i que resta per confirmar el dia. Hadid, premi Pritzker el 2004, és l'autora de la Spiralling Tower per al Campus Interuniversitari del Besòs. També té en projecte la plaça de les Arts, a l'àrea de la plaça de les Glòries de Barcelona. Recentment, l'equip de Hadid ha completat el disseny del One North Master Plan a Singapur, i actualment treballa en un pla per al desenvolupament urbanístic del barri de Zorrotzaurre de Bilbao i en un altre pla urbanístic per a la ciutat de Soho a Pequín, la Xina. També projecte l'Edifici BMW a Leipzig i el Centre de Ciència Phaeno a Wolfsburg, Alemanya; el Centre d'Art Contemporani MAXXI a Roma; així com en l'ampliació del Museu Ordrupgaard de Copenhaguen, Dinamarca.
Màster Barcelona Architecture
El Màster Barcelona Architecture té per objectiu analitzar i difondre quines han estat les condicions i solucions arquitectòniques i urbanes, i les conseqüències socials, polítiques i econòmiques que han fet possible la ràpida i intensa transformació urbana de la ciutat; una transformació que ha estat motiu d'atenció internacional i que, per primer cop, esdevé expressament l'estudi d'un curs internacional d'especialització.
Dirigits per Eduard Bru Bistuer, professor del Departament de Projectes Arquitectònics de la UPC, el Màster Barcelona Architecture i, en aquest marc, el BAC són una plataforma internacional de difusió de la ciutat de Barcelona.
A més d'aquest conjunt d'arquitectes de gran renom, el Màster, que es va iniciar el mes d'octubre, ha comptat amb la participació dels anomenats city-makers, els arquitectes i els tècnics responsables de les transformacions urbanes de les ciutats de Berlín, Roterdam o Londres, com ara, Hans Stimmann, director en cap d'arquitectura i urbanisme de l'Ajuntament de Berlín; Richard Burdett, director del 'Citties Programme' de la London School of Economics, i Kees Kristiansen, arquitecte i professor de la Universitat Tècnica de Berlín (TU) i de l'Escola Superior Politècnica Federal de Zurich (ETH).
El treball pluridisciplinar realitzat en el marc del Màster Barcelona Architecture permetrà extreure d'aquesta experiència eines operatives aplicables al present i al futur de Barcelona, de la seva àrea metropolitana i de la regió urbana, i constatar les possibilitats i els límits d'extrapolar aquest model urbanístic a altres indrets del planeta. A més, des del Màster es vol contribuir a la definició de l'Arc Mediterrani i projectar Barcelona com a capital del mateix, i com a nucli de la Regió Europea, a la que Catalunya pertany. El taller tracta els problemes vius de l'àrea de Barcelona i les seves zones d'influència i es coordinarà amb les diverses administracions corresponents per abordar amb precisió i pertinença qüestions que mereixen una reflexió més detinguda.
El Màster Barcelona Architecture, del que ja s'està preparant la segona edició per a la propera tardor, ha establert un rigorós procés de selecció internacional per tal d'acollir els millors estudiants.
Fundació UPC
La Fundació Universitat Politècnica de Catalunya, sota la direcció d'Eduard Pallejà, té com a objectiu potenciar la formació permanent al llarg de la vida, amb estudis de màster, postgrau i reciclatge professional de qualitat i preferentment en els àmbits de coneixement de la UPC, per donar resposta a la necessitat social de difusió del coneixement. Aquests àmbits són: l'arquitectura, l'edificació i l'urbanisme; l'enginyeria civil; l'enginyeria industrial, les tecnologies de la informació i les comunicacions, la gestió i l'organització d'empreses, i la sostenibilitat i el medi ambient.
Amb els anys, les activitats de la Fundació s'han anat diversificant i actualment ofereix un ampli ventall de serveis. En l'àmbit de la formació permanent organitza màsters, postgraus, cursos d'especialització, seminaris, conferències, el Graduat en Fotografia i Creació Digital i el Graduat en Multimèdia. D'altra banda, també ofereix activitats de formació a mida i de consultoria per a les empreses.
Font: UPC.