03/07/2004 - 00:00
Un informe de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea ha entrat en campanya electoral aquest cap de setmana. El text en qüestió, sorgit d'una filtració i qualificat per fonts de la CE de 'document intern', deixa en suspens el finançament del transvasament de l'Ebre, definit en el Pla Hidrològic. Els fons que han de venir de la UE són crucials per al desenvolupament del polèmic projecte, tot i que el govern espanyol ha volgut desvincular una i altra cosa, tot assegurant que el transvasament es farà amb o sense els diners europeus.
Està clar, però, que la posició que finalment adopti la Comissió Europea, que fins ara s'ha debatut entre els arguments de la direcció general de fons estructurals -més favorable al pla- i la de medi ambient -més reticent-, obligarà a replantejar el PH. Sembla que aquesta decisió final es podria conèixer abans de l'estiu.
Amb dues pedres col·locades del polèmic projecte -el govern Aznar ha volgut demostrar així, a les portes d'unes eleccions, la seva aposta pel pla- els nous dubtes de la Comissió arriben en un moment de màxima tensió política. Dissabte, l'informe europeu va centrar bona part de les intervencions polítiques en campanya. Casualment, avui, la Plataforma en Defensa de l'Ebre fa una plantada d'estaques en el quilòmetre zero del transvasament. L'informe europeu, per molt que no reflexi una posició oficial, serà rebut amb optimisme, amb tota seguretat. La PDE, tot i amb això, ha fet una crida a la prudència.
Més important que això, però, són les declaracions del conseller de medi ambient que va reiterar el paper d'oposició al projecte que la Generalitat està prenent en les últimes setmanes. Salvador Milà va assegurar que és molt difícil que el PH rebi els fons de cohesió i va defensar un nou pacte de l'aigua en l'àmbit estatal. El conseller, en declaracions recollides avui, diumenge, a la premsa, va recordar que la Generalitat està elaborant un seguit d'estudis per demostrar la inviabilitat del transvasament -amb greus i ben contrastables efectes sobre el Delta- i a favor d'un pla de gestió sostenible de l'aigua.
Les reaccions dels partits polítics sobre l'informe les podeu consultar en aquesta notícia de La Malla.