24/11/2004 - 00:00
Un col·lector d'aigües salines, una infraestructura de titularitat totalment privada, que es finançarà mitjançant les tarifes que pagaran els seus usuaris, permetrà aprofitar 40 hm3/anuals d'aigua, que ara no es podia fer servir, i que un cop estigui en marxa es podran fer servir per a usos industrials i urbans. El projecte, pel qual s'han posat d'acord administracions i indústries, permetrà separar a l'origen, abans que s'incorporin a les depuradores per tant, les aigües industrials salines de la conca del Besòs que, amb el col·lector, es conduiran al mar, on seran evacuades a través de l'emissari submarí existent a la sortida de la planta depuradora de Sant Adrià de Besòs.
Actualment, les aigües salines estan barrejades amb la resta de les aigües residuals que generen les indústries, i arriben a les plantes depuradores existents a la conca del Besòs. Les sals d'aquestes aigües contenen bàsicament clorurs, sulfats i nitrats, que no s'eliminen. Això dificulta que es puguin tornar a aprofitar les aigües residuals regenerades a les depuradores i augmenta la concentració salina de les aigües del riu i dels aqüífers.
La solució prevista per resoldre aquest problema es recull en el Programa de sanejament d'aigües residuals industrials (PSARI) i consisteix a segregar en origen les aigües residuals.
El cost previst de l'actuació és de 16,5 milions d'euros d'inversió fixa i 1,1 milions d'euros d'explotació anual. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha signat aquesta setmana un Conveni de col·laboració entre l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat de Catalunya, l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i del Tractament de Residus, el Consorci per a la Defensa del Besòs, l'Asociación Española de Fabricantes de Química Fina, AFAQUIM, i altres empreses interessades en el tractament de les seves aigües residuals.
A partir de la signatura d'aquest conveni, les empreses promotores adquireixen el compromís de constituir-se en una Junta d'Usuaris en uns sis mesos. La Junta s'encarregarà del projecte, de la construcció i de l'explotació del col·lector d'aigües salines. També, n'elaborarà el reglament d'ús i d'explotació. El futur col·lector d'aigües salines serà una infraestructura de titularitat totalment privada, que es finançarà mitjançant les tarifes que pagaran els usuaris del col·lector. El cost previst de l'actuació és de 16,5 milions d'euros d'inversió fixa i 1,1 milions d'euros d'explotació anual.
L'Agència Catalana de l'Aigua, ACA, del Departament de Medi Ambient i Habitatge és l'Administració competent per aprovar els estatuts de la Junta d'Usuaris i el Reglament d'ús i explotació del col·lector, i per autoritzar l'abocament de les aigües salines del col·lector a mar. L'Agència també s'encarregarà dels tràmits d'expropiació dels terrenys necessaris per construir el col·lector. L'Entitat Metropolitana haurà d'autoritzar la connexió del col·lector d'aigües salines a l'emissari de l'EDAR de Sant Adrià de Besòs.