Un nou conveni protegirà les aus de l'electrocució al Parc Natural del Montseny

28/06/2005 - 00:00
La Diputació de Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Fundació Miquel Torres i l'empresa Estabanell y Pahissa Energía, S.A., han signat un nou conveni de col·laboració per reduir el risc d'electrocució d'aus. L'àmbit de protecció és el Parc Natural del Montseny i la seva àrea d'influència.
En aquest conveni és fonamental el paper de l'Equip d'Estudi de l'Àliga Perdiguera de l'Equip de Biologia de la Conservació de la UB, el qual té com a objectiu la conservació de l'àliga perdiguera, un dels rapinyaires més castigat per les línies elèctriques, per mitjà de la recerca aplicada, la divulgació i l'aplicació de mesures de conservació. Per tant el Departament de Biologia Animal de la UB catalogarà els suports elèctrics segons la seva perillositat d'electrocució per a les aus, i assessorarà l'empresa Estabanell y Pahissa Energía, S.A. en l'aplicació de les mesures més adequades.
Finalment, Fundació Miquel Torres donarà suport per a la realització d'accions per obtenir informació sobre l'estat de les poblacions d'àliga perdiguera a Catalunya, la presa de mesures de conservació i la divulgació d'aquestes. L'acord segueix la línia de les últimes col·laboracions en matèria d'estudis, recerca, ensenyament i projectes tècnics entre la Diputació de Barcelona, la UB i diferents empreses. I s'afegeix al que l'Equip de Biologia de la Conservació de l'Àliga perdiguera té actualment en vigor amb altres companyies elèctriques com Fecsa-Endesa o Electra Caldense S.A. Dins el marc d'aquests convenis s'han corregit a la província de Barcelona uns 325 suports elèctrics perillosos situats en quatre territoris ocupats d'àliga perdiguera i en dos més d'abandonats durant els anys 90. Segons aquest equip de tècnics els resultats preliminars obtinguts en la reducció de la mortalitat d'aus es consideren per ara molt positius, tot i que encara queden molts suports perillosos per corregir, tant en aquest sector com en molts altres territoris de nidificació i àrees de dispersió de l'àliga perdiguera a Catalunya. S'espera que a finals d'any s'hagin pogut superar els 500 suports perillosos corregits. L'àliga cuabarrada que ha estat declarada 'Au de l'any' per Seo/BirdLife és el rapinyaire més representatiu dels ecosistemes mediterranis, i en les últimes dècades ha perdut a Catalunya, entre el 25% i el 50% de la seva població. Una de les principals causes de mortalitat que ha provocat aquesta davallada ha estat la col·lisió i electrocució amb les línies elèctriques. De fet es calcula que el 65% de las morts d'àligues cuabarrades són per electrocució, - la causa fonamental ha estat la substitució de la fusta per metall en pals - S'ha estimat que a Catalunya moren anualment uns 3.000 exemplars per aquesta causa.
Actualment la Xarxa de Parcs Naturals disposa d'un catàleg de filmacions d'àligues cuabarrades. Podeu accedir aquí

Relacionats

Butlletí