Un projecte de l'ICTA analitzarà processos de resistència ciutadana davant injustícies ambientals

Font: UAB
20/01/2016 - 00:00
El projecte ha estat seleccionat per l'International Social Science Council (ISSC) entre un centenar de propostes internacionals i rebrà 850.000 € en tres anys. Parteix de la iniciativa EJAtlas desenvolupada des de l'ICTA-UAB en el marc del projecte EJOLT 2011-201.

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) serà l'encarregat de desenvolupar una de les tres "Xarxes de Coneixement Transformatiu" (Transformative Knowledge Networks) de l'innovador programa Transformations to Sustainability amb el qual el Consell Internacional de Ciències Socials -International Social Science Council ISSC- pretén aprofitar el potencial de les ciències socials per fer front als reptes més urgents del canvi global.

El projecte de l'ICTA-UAB "El coneixement coproduït per Acadèmics i Activistes a favor de la Justícia Ambiental" (Academic-Activist Co-Produced Knowledge for Environmental Justice) rebrà una subvenció de 850.000 € en tres anys per analitzar "els processos de producció de coneixement i de formació de resistència contra el "extractivisme" i a favor de la sostenibilitat" amb el convenciment que és en aquests processos de resistència ciutadana on rau el gran potencial de les accions que han de fer front a l'actual crisi social i ambiental.
El nou projecte parteix de la pionera iniciativa EJAtlas desenvolupada des de l'ICTA-UAB en el marc del projecte EJOLT 2011-2015 i que va consistir en l'elaboració d'un atles dels conflictes ecològics mundials. Els investigadors ampliaran ara l'estudi dels conflictes ambientals amb la incorporació de noves àrees geogràfiques, amb especial atenció a l'Orient Mitjà. S'examinarà el potencial transformador de les accions de resistència dutes a terme per les comunitats locals enfront de les activitats extractives (mineria, fracking, construcció de preses, etc.) que causen greus impactes i injustícies socials i ambientals. L'objectiu és empoderar la societat civil i mostrar com d'aquestes accions de resistència poden néixer noves visions i alternatives.
Liderat per la doctora Leah Temper en col·laboració amb Daniela Del Bene, Joan Martínez Alier i Mariana Walter, el projecte comptarà amb la participació d'institucions sòcies al Regne Unit, el Líban, Turquia i Bolívia, entre d'altres. El coordinador és Ashish Kothari, de Pune (Índia), fundador de l'organització Kalpavriksh Environmental Action, un grup d'investigació i acció ambiental.

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí