Font: CCMA
Un tap de tres quilòmetres i mig provocat per l'abocament al vàter de tovalloletes humides, fil dental, bastonets o compreses. Es tracta d'un rècord mundial gens envejable, que té el col·lector nord de València. Després de dos anys de feina s'han aconseguir eliminar cinc mil tones de residus i netejar menys de la meitat del tap.
L'Ajuntament del cap i casal fa dos anys que treballa per eliminar aquest tap, que ha provocat inundacions a baixos d'edificis. Fins i tot hi ha risc que s'aboquin residus al riu Túria, perquè el sistema, dissenyat fa més de cinquanta anys, porta en un mateix canal aigües residuals i aigües pluvials. I, quan hi ha pluges torrencials, els residus es van arrossegant, fins a arribar a col·lapsar aquests col·lectors.
Entre operaris i personal tècnic hi han estat treballant 57 persones. De moment, s'han eliminat cinc mil tones de residus, que significa haver netejat poc més d'un quilòmetre i mig. En queden, per tant, gairebé dos. L'objectiu més urgent és posar fi a la situació d'emergència netejant el tram final, de cent metres, que és el més difícil perquè hi ha les parts més inundades.
La neteja ja ha costat deu milions d'euros. Però l'Ajuntament n'ha demanat onze més a la Unió Europea, per reformar i millorar el col·lector.
Entre 500 i 1.000 milions d'euros de costos a Europa
Tovalloletes, bastonets i compreses provoquen greus problemes, quan es llencen al vàter. A diferència del paper higiènic, no es desfan. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, fins i tot algunes d'anunciades com a biodegradables no s'han de llençar al vàter, perquè arriben gairebé intactes a les depuradores.
Les tovalloletes es converteixen en una massa compacta que arrossega altres residus i genera embussos a les canonades. Això produeix uns costos que s'acaben pagant amb el rebut de l'aigua o amb obres com la que s'està desenvolupant a València. Es calcula que, a tot Europa, les tovalloletes llençades al vàter generen uns costos d'entre 500 i mil milions d'euros anuals.
Sembla que no hi ha cap ciutat que se'n salvi. L'any 2017, Londres va haver d'eliminar una bola de 130 tones que va obstruir una claveguera antiga.
Aigües de Barcelona va iniciar fa pocs anys una campanya per conscienciar la població sobre el problema: "Stop tovalloletes al vàter". Desenvolupada per fases a diversos municipis, ha aconseguit un cert percentatge de reducció en aquesta pràctica. Però el problema continua sent d'envergadura. Segons l'empresa, i amb dades del 2015, 8 de cada 10 serveis de neteja de canonades són per embussos provocats per les tovalloletes humides. A les comunitats de veïns, aquesta reparació els costa com a mínim 300 .
L'any 2015 es van abocar als vàters dels 36 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona més de 4.400.000 quilos de deixalles, gairebé 1,4 quilos per habitant. La campanya ha aconseguit reduccions notables, en alguns casos del 37%. Tot i això, el problema continua tenint grans dimensions: a la depuradora del Besòs, entre el gener i l'octubre de 2018 es van generar 1.463.840 tones de residus.