03/10/2006 - 00:00
Aquesta setmana, concretament dijous, 9 de març, ha salpat del Port de Barcelona el 'Vell Marí', un vaixell científic que durant els dos propers anys recorrerà el litoral peninsular i les illes Balears i Canàries per estudiar els seus ecosistemes marins i que busca contribuir a ajudar espècies en perill d'extinció.
La ruta del Vell Marí recorrerà més de 8.000 milles pel Mediterrani i l'Atlàntic i llençarà l'àncora en una trentena de ports, des de Roses a Hondarribia. En cadascuna de les parades es faran tasques d'educació ambiental i dos científics s'uniran als quatre tripulants fixes que hi seran durant tota l'expedició.
Concretament, l'objectiu del viatge és comprovar la situació del fons marí i observar l'estat de deu espècies en perill d'extinció amb l'ajuda de la Fundació CRAM (Centre de Recuperació d'Animals Marins) i de 15 centres d'investigació (universitats i CSIC). El projecte compta amb el finançament de la Fundació la Caixa, que ha aportat prop d'un milió d'euros. Ferran Alegre, president del CRAM, ha remarcat la importància dels pescadors perquè 'ells ens poden ajudar molt en el nostre projecte ja que ens poden aportar informació sobre espècies que han pescat per error així com coneixement sobre el medi marí'.
Ara per ara la situació no és gaire esperançadora. Més de 15.000 tortugues marines són capturades accidentalment cada any per la flota pesquera de palangre. Més de 25 espècies d'aus marines es troben dins el catàleg d'espècies amençades de la IUCN. Més de 250 espècies de taurons a tot el món estan amenaçats greument. D'aquí 10 anys es preveu que hagi desaparegut la meitat de les praderies de posidònia. I un llarg etcètera. Per això 'el més segur és que amb el que observem durant aquests dos anys ens desagradi', assegura Ferran Alegre. En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, que ha presenciat l'acte, ha afirmat que fa unes tres setmanes van demanar al govern un estudi sobre l'estat del fons marí i 'tot apunta a que serà molt pitjor del que ens pensem'.
El veler és de dos pals i 16 metres d'eslora i té capacitat per a 12 persones. A més, compta amb la més alta tecnologia per realitzar tasques de rescat, recuperació d'animals marins, albirament, estudi dels ecosistemes submarins, navegació i comunicacions. Des de càmeres per gravar el fons marí, passant per un laboratori on poder curar els animals malferits i una llitera per recollir els dofins, balenes o foques; fins a sistemes a un sistema informàtic per determinar i analitzar la qualitat de l'aigua, del plàncton i poder enviar fotografies.
El director de l'àrea de ciència i medi ambient de la Fundació la Caixa, Jorge Wagensberg, ha declarat que 'molta gent es deu preguntar per què és important la biodiversitat? Doncs per què la seva pèrdua significa un problema estètic, ètic però també econòmic perquè una tercera part dels principis immediants dels medicaments prové de la biodiversitat així com el 100% del que mengem. I també un problema científic perquè amb la biodiversitat tenim la solució de problemes que encara no s'han presentat. És una garantia de futur'.