Font: Ajuntament de Sabadell
Els representants sud-coreans han preguntat per la posada en servei de les instal·lacions amb tecnologia amb reactor biològic de membrana (en anglès, Membrane BioReactor, MBR) a l’EDAR de Riu-sec, que ha estat molt significativa per a Sabadell, ja que és de les primeres depuradores municipals de Catalunya que la fa servir.
Aquesta tecnologia permet tractar la totalitat del cabal d’entrada mitjançant amb membranes d’ultrafiltració –és a dir, 35.000 m3/dia–, de manera que s’incrementa el cabal de sortida amb prou qualitat per ser utilitzada com a aigua regenerada, després d’un tractament de desinfecció.
Un altre aspecte pioner a Catalunya és que part de les aigües regenerades procedents de l’EDAR Riu-sec ja es fan servir per descarregar les cisternes dels serveis del polígon de Sant Pau de Riu-sec. I, juntament amb altres recursos hídrics no potables disponibles al municipi, ha permès subministrar aigua a 55 punts (el 45% dels quals són privats i el 55%, municipals) mitjançant 33 km de xarxa de distribució d’aigua per a usos no potables. A l’ús de les cisternes, s’hi afegeix també l’ús de reg públic i privat, la neteja de carrers i destaca la novetat d’un dispensador d’aigua regenerada per a camions cisterna a l’EDAR Riu-sec.
D’altra banda, destaca també el sistema de filtració que es va posar en marxa ara fa un any al sobreeixidor de Sant Vicenç de Jonqueres, el qual està donant resultats favorables. Amb aquesta actuació s’ha millorat el funcionament de la xarxa de col·lectors amb la reducció del sobreeiximent de residus conflictius al riu Ripoll en temps de pluja. Amb aquest sistema es retenen les tovalloletes humides a la cambra de filtració mentre dura l'episodi de pluges i, en acabat, es van reconduint cap a la depuradora.