Una fundació animalista planteja a l'Ajuntament d'Olesa un nou sistema per al control dels porcs senglars que eviti les batudes

Ajuntament d'Olesa de Montserrat
25/04/2016 - 19:08

La Fundació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha presentat a l’Ajuntament d’Olesa un informe que defensa l’ús de repel·lents, barreres físiques i un control de la natalitat, per evitar així els danys que ocasionen però evitant el control mitjançant la caça.

La Fundació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) ha presentat a l’Ajuntament d’Olesa un informe sobre senglars amb l’objectiu que el consistori opti per alternatives ètiques per controlar la seva presència a l’entorn natural d’Olesa, i abandoni el sistema emprat fins ara:  la caça d’aquests animals. L’entitat animalista defensa que el sistema actual no és efectiu ja que la població de senglars ha augmentat malgrat les jornades de caça periòdiques. FAADA planteja l’ús de repel·lents, barreres físiques i un control de la natalitat, per evitar així els danys que ocasionen.

Segons l’entitat animalista, és cert que en els últims 20 anys la població de porcs senglars a Catalunya ha augmentat de forma constant. Això ha provocat conflictes de coexistència tant en les zones rurals com en els nuclis urbans. En el cas de les zones rurals, els senglars provoquen destrosses quan entren en els camps i s’alimenten dels cultius. En zones urbanes, ocasionen danys en els parcs i jardins, bolquen els contenidors per buscar aliment, provoquen accidents de trànsit i representen un perill per a les persones que s’apropen per alimentar-los, tant pels possibles danys que poden causar com per les malalties i paràsits que poden transmetre.

FAADA defensa la necessitat de controlar-ne la població, però rebutjen la caça com a mètode. Andrea Torres, biòloga i membre del departament tècnic de FAADA i especialitzada en animals salvatges, explica que s’aposta per l’esterilització amb vacunes.

La població dels porcs senglars ha augmentat en els darrers anys per l’alta capacitat de reproducció, la seva longevitat (fins a 10 anys), la dieta omnívora i la seva gran capacitat de dispersió i adaptació al mitjà. A més a més, la proliferació és major per altres factors, com ara l’absència de depredadors naturals, la reforestació, els hiverns suaus i la sobrealimentació amb productes de conreus, contenidors o jardins.

Des de la Fundació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, Andrea Torres ha remarcat que l’objectiu ha de ser controlar la població i evitar la caça, ja que a més de qüestionar la vessant ètica, s’ha demostrat que no funciona. Tot i que des de l’entitat animalista s’aposta per l’esterilització, són conscients que és una mesura que té efectes a llarg termini. A curt termini, FAADA proposa altres mesures perquè els senglars es quedin al seu hàbitat com tanques als conreus, repel·lents i no alimentar-los sota cap concepte.

FAADA ha fet un informe explicant aquestes mesures i que ha adreçat a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat amb l’objectiu que s’adoptin sol·lucions alternatives a la caça per controlar poblacions. Segons ha explicat des de FAADA Andrea Torres, el consistori olesà s’ha mostrat interessat en l’informe i en la participació de la prova pilot, amb la intenció de portar la proposta al Ple. El cost de la prova pilot és de 4.000€, que paga la Diputació, afegint el cost de posar les vacunes. Les anàlisis clíniques i les mostres anirien a càrrec de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Consorci de l’Entorn de la Colònia Güell inicia les actuacions de naturalització d’un tram de la riera de Can Soler.

Article

Aquest itinerari permet gaudir i observar l’ecosistema de les dunes de ben a prop, i preservar-ne la integritat i el desenvolupament, ja que es tracta d’un espai protegit.

Notícia

Viladecans celebra l'acte 'Sembrant Futur: Jornada tècnica sobre pol·linitzadors i agricultura' i la Festa de la Mel.

Butlletí