Utilitzar CO2 enlloc de clor a les piscines cobertes redueix l’emissió de tòxics

Font: UAB

28/09/2010 - 00:00

Si fa uns dies el CREAL feia públic un estudi on es manifestava que l'exposició als productes químics de l'aigua de les piscines pot afectar la salut, ara una recerca de la UAB demostra que utilitzar CO2 enlloc d'àcid clorhídric a les piscines redueix els compostos nocius presents en l'aire, tot mantenint la mateixa eficàcia com a reductor del pH de l'aigua. La investigació, publicada a la revista Chemosphere destaca a més que el CO2 té avantatges ambientals, donat que el seu ús a l'aigua redueix el balanç d'emissions del gas d'efecte hivernacle i l'aigua de renovació, un cop rebutjada al medi, és menys nociva per als organismes.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han analitzat l'efecte d'utilitzar diòxid de carboni en substitució de l'àcid clorhídric (HCl) per controlar l'acidesa (pH) de l'aigua a les piscines, en combinació amb l'hipoclorit sòdic (NaClO) per a la desinfecció. La investigació s'ha dut a terme experimentant al llarg de 4 anys a dues piscines de la UAB i a una piscina del Consell Català de l'Esport, a Barcelona. L'aigua de les piscines era tractada amb CO2 i amb HCl en períodes alternatius, i els científics examinaven la composició de l'aigua i de l'aire més proper a la superfície (el que respiren els banyistes).

Els resultats, publicats a la revista Chemosphere, han posat de manifest que el CO2 té avantatges molt clars respecte de l'àcid clorhídric. El primer dels avantatges, que va motivar la recerca, és que utilitzant CO2 s'evita la possibilitat de mesclar accidentalment àcid clorhídric i hipoclorit sòdic, provocant una reacció que allibera gran quantitat de gas tòxic i que suposa un risc tant per al personal que manipula aquests compostos com per als usuaris de la piscina.

Però els científics han observat un avantatge addicional inesperat: l'ús de CO2 redueix la formació de substàncies oxidants, cloramines i trihalometans, substàncies nocives per a la salut produïdes en reaccionar l'hipoclorit sòdic amb les restes orgàniques de l'aigua, i que produeixen la característica olor "a clor" en les piscines.

A més, la incorporació de CO2 a l'aigua té avantatges ambientals. D'una banda, es redueix l'emissió global del gas d'efecte hivernacle de la instal·lació i fa disminuir la seva "petjada ecològica". D'una altra, el gas no canvia la conductivitat elèctrica de l'aigua, un fet que sí succeeix quan s'utilitza àcid clorhídric i que afecta els organismes vius un cop l'aigua de la piscina és rebutjada al medi com a aigua residual.

En la recerca han participat Anton Gomà, del Servei d'Activitat Física de la UAB; Albert Guisasola, Carlota Tayà, Juan A. Baeza, Albert Bartrolí i Javier Lafuente, del Departament d'Enginyeria Química de la UAB; i Mireia Baeza i Jordi Bartrolí, del Departament de Química de la UAB.

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat recursos per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que anul·la l’ordenança de la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE), actualment vigent. Les tres administracions han refermat en els recursos l’obligació de protegir el dret de la salut de les persones i han destacat que la sentència va en contra de les normatives europees i estatals.

Article

L’estudi sobre el bosc urbà de Mollet, elaborat pel reconegut catedràtic de la Universitat de Sevilla Enrique Figueroa, conclou que el municipi disposa d’un conjunt considerable d’espais verds de qualitat que permeten generar salut entre la ciutadania.

Notícia

62 Alcaldes, Alcaldesses i altres ens municipals representants del món local s’adhereixen a la “"DECLARACIÓ DE SABADELL, per un acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire”, promoguda per l’Ajuntament de Sabadell, seu del 2n Congrés de Qualitat de l’Aire que ha reunit autoritats, investigadors, tècnics i empreses del sector, durant dues jornades www.congresaire.cat

Butlletí