Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ja escalfa tres equipaments municipals amb la ‘Xarxa de calor de proximitat’ impulsada per la Diputació de Tarragona

07/04/2021 - 10:38

La presidenta de la institució ha conegut de prop les instal·lacions que ho fan possible. Aquest dissabte Noemí Llauradó també ha visitat a Pratdip les obres de reforma i millora de l’Avinguda Catalunya, realitzades amb l’aportació del PAM de la Diputació.

L’Ajuntament, el Centre d’Atenció Primària i el Centre de Dia de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant s’escalfen, des d’aquesta tardor, amb biomassa forestal gràcies a la posada en funcionament d’una xarxa de calor impulsada per la Diputació de Tarragona. La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha visitat aquest dissabte les instal·lacions, acompanyada de l’alcalde del municipi, Alfons Garcia; del diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté i de la diputada Camí Mendoza.

Noemí Llauradó també s’ha desplaçat a Pratdip per visitar-hi el resultat de les obres de reforma i millora de la pavimentació i els serveis de l’Avinguda Catalunya, una actuació que ha millorat la seguretat i la comoditat dels veïns i veïnes del municipi i que ha comptat amb l’aportació econòmica del Pla d’Acció Municipal de la Diputació. A Pratdip, l’han acompanyat l’alcalde del municipi, Joan Maria Rovira, la diputada del Pla d’Acció Municipal, Marta Blanch, la diputada Camí Mendoza i el diputat Josep Forasté.

Reducció de les emissions de CO2 i estalvi de 39.000 euros l’any

La nova xarxa de calor de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant permet als 3 equipaments (Ajuntament, Centre d’Atenció Primària i Centre de Dia) disposar d’aigua calenta per calefacció durant tot l’any gràcies al funcionament d’una caldera de biomassa que s’ha instal·lat darrere de les instal·lacions del Centre de Dia amb una potència de 150 Kw. Les obres, que s’han dut a terme durant el 2020, han suposat una inversió de 119.285 euros. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 39.000 euros anuals, respecte a la despesa actual. L’estella, combustible de la biomassa, s’extreu dels boscos de la Serra de Llaberia.

A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 97 Tn de CO2 l’any. A més, l’ús de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior.

Durant la visita, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha manifestat com «actuacions com aquestes no només demostren el rotund compromís de la Diputació amb els municipis, ja que no només fomenten la sostenibilitat, amb l’ús d’energies verdes i l’estalvi energètic, sinó que també suposen un impacte en l’economia i l’ocupació dels pobles i ciutats». Per la seva part, l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, ha afegit que «amb aquest projecte i altres que s'han dut a terme al municipi i que tenim en marxa, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha fet una aposta ferma i decidida cap a al transició ecològica. Aquesta actuació és un bon exemple d'economia circular, que contribueix també a posar en valor el patrimoni natural del nostre territori".

Un projecte estratègic per a la demarcació

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és un dels 9 municipis que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa per a usos tèrmics a la demarcació i, d'aquesta manera, impulsar un sistema d'abastament energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient amb beneficis múltiples. A més de la Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, els municipis que s’han beneficiat del projecte són Alcover, la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, el Montmell, Rasquera, la Sénia i Tivissa.

El projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d'un total d'inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi han participat amb un 25% d’inversió, respectivament.

 

Les obres de reforma de l’Avinguda Catalunya de Pratdip han millorat la seguretat i la comoditat dels veïns i veïnes del municipi

Aquest mateix dissabte, la presidenta de la Diputació també s’ha desplaçat a Pratdip per visitar-hi el resultat de les obres de reforma de l’Avinguda Catalunya. L’actuació, que ha comptat amb una inversió de 161.620 euros procedents del Pla d’Acció Municipal de la Diputació, ha permès millorar la comoditat i la seguretat dels habitants del municipi. A Pratdip, Llauradó també ha conegut de primera mà el Centre d’Interpretació de la Serra de Llaberia i Oficina de Turisme, un equipament pensat per apropar als visitants els punts d’interès del territori, així com la seva història i els serveis i activitats que ofereix. Durant la visita institucional a Pratdip, la presidenta de la Diputació també s’ha desplaçat fins a l’Agrobotiga de la Cooperativa i ha signat el llibre d’honor a l’Ajuntament.


 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Reus pren mesures per corregir l’augment d’impropis als contenidors d’orgànica, que comporta un sobrecost de 100.000 euros l’any.

Notícia

Butlletí