En els darrers temps tinc la sensació que el govern del PP no n’encerta ni una, i que neda contracorrent del que es fa a la resta del món, entestant-se en mantenir una manera de fer les coses que ens ha portat on som i que difícilment ens farà sortir del forat on ens trobem. I aquesta sensació s’accentua quan es fa referència a temes que tenen relació amb la sostenibilitat, i de manera molt especial amb les energies renovables.
Actualment un dels principals reptes que tenim en aquest moment és la lluita contra el canvi climàtic, i una part molt important s’ha d’assolir millorant l’eficiència energètica i impulsant les energies renovables, entre elles la fotovoltaica. Aquesta és la línia que marca Europa, amb l’estratègia 20/20/20, amb la que de cara a l’any 2020 s’ha fixat com a objectiu la reducció d’un 20% dels gasos d’efecte hivernacle, incrementant la producció d’energia d’origen renovable en un 20% i l’eficiència energètica també en un 20%. I ja fa temps que fins i tot s’està discutint per tal d’anar a objectius més ambiciosos.
(F)
Però pels més descreguts, el fet d’intentar ser autosuficients en la producció d’energia i reduir-ne el consum no té només un objectiu ambiental. En el cas europeu es tracta d’un objectiu absolutament estratègic i que pot tenir uns efectes molt importants sobre la competitivitat de les indústries europees. L’any 2006, la Unió Europea tenia una dependència energètica del 54%, el que suposava un cost anual de 350.000 milions d’€/any, i les previsions, sense el 20/20/20 eren que la dependència augmentaria fins el 70%. A més, una bona part de l’energia que importem prové de Rússia i de països del sud de la Mediterrània, on l’estabilitat política no està garantida. Per això és bàsic reduir el consum i reduir la quantitat d’energia que s’importa, per a millorar la competitivitat i per a garantir la seguretat en el subministrament. I precisament amb el 20/20/20 el que es pretén és reduir el consum d’energia en un 15% i reduir les importacions d’energia en un 26%. I per això també, bona part dels futurs fons de cohesió europeus aniran a finançar actuacions que vagin en aquest sentit.
Per això, per a reduir l’energia que s’importa, el desenvolupament de les energies renovables és clau. I ara és fals el mite que les renovables necessiten primes. Ja no, o no totes. Actualment i degut a que d’una banda l’energia s’ha encarit i per l’altra als avenços de la tecnologia, hi ha modalitats que són perfectament viables amb períodes de retorn molt raonables, és a dir que es poden amortitzar ràpidament. Aquest és el cas de la biomassa per a usos tèrmics i també de la fotovoltaica.
(F)
Però a Espanya, en el cas de la fotovoltaica, portem un cúmul de canvis normatius que han afectat molt negativament al sector. Es cert que fa un temps s’havien pagat primes que en ocasions podien donar lloc a uns beneficis elevats. Però malgrat tot, moltes vegades és necessari donar un incentiu quan s’ha de desenvolupar un sector nou, de manera que l’administració ha de donar la primera empenta. Però el que no es pot fer és canviar les regles de joc al mig de la partida. Persones que havien fet inversions comptant amb que obtindrien uns ingressos futurs ara veuen que això no és així, i que fins i tot poden tenir pèrdues considerables. I és cert que, com en molts casos, feta la llei, feta la trampa, i especialment amb el tema dels horts solars hi va haver certa picaresca. Però això és el que s’ha de controlar i sancionar. I amb aquests canvis els que es veuen perjudicats no només són grans empreses o inversors que buscaven una rentabilitat desmesurada, sinó que també n’han sortit perjudicats particulars que buscaven una petita inversió o agricultors o ramaders que volien complementar els seus ingressos i diversificar el risc.
Estic totalment d’acord en que les primes s’havien d’anar adequant a la nova realitat i per tant havien d’anar baixant i fins i tot desaparèixer d’una manera gradual, però aquests canvis no es poden fer amb efectes retroactius. Perquè això té uns efectes molt perjudicials, i no només en aquest sector. Quina garantia tenen les empreses per a invertir aquí si el govern és capaç de canviar la normativa i carregar-se compromisos contrets, alguns que comprometen la viabilitat econòmica de les inversions? Això és digne d’una república bananera, no d’un país europeu.
(F)
Però quan es van eliminar les primes, en el cas de la fotovoltaica, ja era rentable l’autoconsum, i el que molts demanàvem en aquell moment era precisament que es regulés l’autoconsum amb balanç net, autoritzant vendre els excedents del que es produïa a la xarxa, ja que era una opció molt interessant per a particulars, comerços i indústries, que els hi permetria estalviar en despesa energètica.
Fa més d’un any que parlant amb el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ens va comentar que estava a punt de sortir la normativa i li vam demanar que ho acceleressin, ja que entre d’altres coses el seu desenvolupament era una possibilitat d’estalvi per a les administracions locals, contribuint també a generar llocs de treball a nivell local. I no ha estat així, ha trigat massa, i la proposta que fan ara va tard i malament, perquè el que fa precisament és penalitzar l’autoconsum posant uns peatges que no el fan gens competitiu, sinó que més aviat el penalitzen. Es a dir, que una persona per generar-se energia per a sí mateixa haurà de pagar, com si quan ens fem el dinar a casa ens toqués pagar el mateix que quan anem a un restaurant. Absurd.
Es a dir, en un moment on és important reduir les emissions de CO2, on es pot permetre que el consumidor instal·li uns equips que s’amortitzen en pocs anys, per tal que pugui consumir una energia més neta i que li sortirà més barata, alhora que donem impuls a una indústria local que ha apostat per el I+D fan just al revés. El PP consolida el poder d’unes poques empreses energètiques a les que no interessa una producció d’energia descentralitzada ni que els ciutadans puguin pagar un preu més baix per l’energia que consumeixen. I aquestes són les empreses que en un futur premiaran a alguns dels representants del PP amb alguns llocs en el seu consell d’administració, oi Sr. Aznar?