Periodista i comunicador | www.ecogallego.com
13/06/2007 - 00:00
No hi ha cap mena de dubte: l'excés de soroll es la forma mes perceptible de deteriorament de la qualitat de vida a l'entorn urbà i una de les agressions ambientals més perjudicials per a la salut. La irritabilitat, l'estrès, les disfuncions en el son o la pèrdua de capacitat auditiva son tan sols algunes de les molèsties que causa aquesta forma de contaminació. Potser per això el nivell de contaminació acústica és una de les primeres circumstàncies que atenen els ciutadans a l'hora d'escollir habitatge, i l'inrevés, aquest és alhora un dels principals motius per canviar-ne.
Tanmateix, el soroll és una de les queixes més freqüents que atén la Sindicatura de Greuges. En canvi, que s'està fent des de l'administració per posar-hi fre a aquest tipus d'agressió ambiental i contra la convivència? Quins han estat els mecanismes que han posat en marxa les autoritats ambientals del país per reduir la contaminació acústica a Catalunya? La resposta és clara: zero.
La Llei de protecció contra la contaminació acústica que el Parlament va aprovar fa uns anys s'ha quedat amb el pas del temps, i com bona part de les normatives ambientals, en una simple declaració d'intencions.
Per posar-la en marxa, els municipis havien de crear un mapa acústic que, a mena de cadastre del soroll, esdevindria l'eina indispensable per establir els diferents nivells de contaminació i identificar els principals punts negres que afecten als ciutadans abans d'aplicar mesures restrictives.
Quants municipis catalans han desenvolupat el seu mapa acústic? Vostè senyor regidor, no deixi de llegir-nos, ja ho sé que acaba de arribar a l'Ajuntament però, que pensa fer amb aquest tema? S'ho havien plantejat abans de les eleccions això de la lluita contra el soroll? Ho han comentat amb els companys de l'equip de Govern que cal posar-s'hi? Quan ho volen portar al Ple?
Si, ja ho sé, no és fàcil, hi estic del to d'acord. Per començar, li faig saber que només hi ha un laboratori a tota Espanya que homologui els sonometres, l'eina indispensable per mesurar el nivell de soroll als carrers, uns aparell que a més, ja els hi ho dic, costen una pasta gansa.
Desprès està la cosa d'establir el llindars i fer un cadastre que sigui homogeni, equilibrat i conseqüent alhora. Es cert, no és en absolut de fàcil. Però bé que algú s'hi haurà de posar en alguna legislatura oi? Miri si no les instàncies que han entrar en els darrers mesos de queixes per soroll.
Altrament però, una cosa és aplicar aquesta Llei (aprovada per unanimitat al Parlament) i desenvolupar-la al peu de la lletra, una de diferent començar a fer-hi quelcom, ni que sigui per evitar la tensió social que es pot generar en els pròxims dies.
Els ciutadans ja hem començat a obrir les finestres a la nit i amb això del canvi climàtic (no, no, no riguin, que no sóc el primer en associar-ho) està clar que les incidències veïnals per culpa de la contaminació acústica aniran a més.
Per això cal aplicar mesures concretes i urgents en defensa del dret dels ciutadans al descans i en prevenció de la contaminació ambiental contra els sorollosos professionals. I tots sabem de qui estem parlant: dels adolescents amb motos trucades i pares irresponsables, dels veïns insolidaris i dels bars infractors dels horaris, de tots aquells que a la fi no atenen horaris ni espais a l'hora de fer soroll.
Avui dia s'han assolit uns nivells d'impunitat tan alts davant els casos de contaminació acústica, és tanta la desídia administrativa pel que fa a perseguir els responsables del soroll, que fins i tot surt mol més car deixar-te el cotxe en doble fila que despertar tot el barri en arribar amb la moto trucada i amb el tub d'escapament trencat a les 3 de la matinada, donant cops de gas a consciencia.
És per això que molts ciutadans que entenem el descans com un dret inalienable i el silenci com un patrimoni en perill d'extinció demanem als polítics que acabem d'escollir perquè ens governin que facin el favor de prendre'sseriosament la lluita contra la contaminació acústica i els qui la generen. Que emprenguin la tasca urgent de reduir el soroll.
SOTA EL ROURE: secció quinzenal.
Fitxers adjunts:
Adjunt | Mida |
---|---|
[ altres articles de José Luís Gallego ] | 19.57 KB |