El dia 10 de maig de 2014 se celebra una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de riurs, etc.
Catalunya participarà amb 94 accions de neteja a aquesta campanya, que porta per eslògan ‘Let's Clean up Europe!'. Aquestes accions estan organitzades per ciutadans i entitats catalanes, com ara administracions públiques, associacions o escoles, i no totes tindran lloc el mateix dia 10 de maig, sinó que es reparteixen al llarg de tot el mes.
El conjunt d'aquestes accions són un estímul per sensibilitzar el públic en temes de protecció del medi ambient, i més concretament, sobre els problemes dels residus i la netedat. Una operació de neteja dóna resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals (boscos, rius, platges, rieres...), per tal d'evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l'habitat i el paisatge. Més enllà d'aquest fet, l'acció també té un alt potencial de sensibilització per la ciutadania, en ser una bona oportunitat per visualitzar de forma directa l'efecte dels comportaments incívics.
Així doncs és una activitat que té dos objectius principals: per una banda mobilitzar als actors locals (associacions, serveis tècnics de les administracions locals, per exemple) disposats a comprometre's en accions destinades a reduir els residus. Informar-los i convidar-los a participar en una activitat social i lúdica; i per l'altra, sensibilitzar un ampli sector del públic i fer-ne difusió màxima.
El Clean Up Day te com a referència la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que neix d'un projecte que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus: donar a conèixer estratègies de reducció de residus, fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció). Enguany la Setmana se celebrarà del 22 al 30 de novembre de 2014.
Parlar de prevenció davant d'una muntanya de residus és una situació que permet sensibilitzar l'opinió pública i mediatitzar eficaçment la nostra acció. La dimensió europea d'aquesta operació és un punt a favor, ja que permet tenir una estimació de les quantitats de residus recollits durant els CUD que es fan a Europa. Es farà un balanç general de l'operació un cop finalitzada la Setmana Europea i es penjaran els resultats al lloc web www.ewwr.eu. La prevenció agafa força i sentit! Aquestes accions de neteja ataquen els abocaments il·legals i els abocadors "naturals" i això permet posar en primer pla la necessitat de ser conscients del nostre comportament en la generació de residus, a l'hora de sensibilitzar-nos en cuidar el nostre medi ambient, en el fons en cuidar el nostre país.
Us animo a consultar l'agenda d'activitats per participar com a voluntaris a l'operació de neteja més propera al vostre municipi!
Entre tots farem possible que sigui un gran èxit!