Periodista
17/07/2006 - 00:00
Grups de pressió, made in USA
Entendre la política nordamericana és quasi una empresa impossible, i més si s'intenta fa des de l'òptica europea, amb una mirada, la nostra, tan deutora de grans ideologies de manual i de la gestió a càrrec exclusiu de grans majories parlamentàries. També tenim grups de pressió -que s'emmirallen en els tan publicitats lobbys 'made in USA'-, però no és el mateix. O millor dit, no és el mateix, per ara. I de moment, aquesta notícia de dissabte passat, publicada pel New York Times i que fa referència a un estudi, finançat per un grup sense ànim de lucre -es remarcava així mateix, en la informació- format per legisladors i governants i que s'anomena Plataforma d'Energia dels Estats del Sud (Southern States Energy Board). L'estudi apunta que les importacions de petroli als EUA es podrien eliminar de cara al 2030, sempre que la nació impulsés un programa agressiu d'eficiència energètica i s'apostés per la comercialització de quatre tecnologies, 'ja provades', assenyalen, per fer combustible per al sector del transport. Aquestes tecnologies són la conversió de carbó en combustible líquid (fent servir el mètode Fischer-Tropsch), la infiltració del diòxid de carboni creat en aquest mateix procés o en d'altres en vells camps petrolers, l'ús de la biomassa (bàsicament fusta i restes de collites) i la producció del petroli extret de l'esquist bituminós (l'oil-shale que, per cert, subministra el 90% de l'electricitat generada a Estònia). Gens casualment, els estats representats en el grup de pressió en qüestió tenen grans reserves de les matèries implicades en aquest nou esquema energètic. L'estudi obvia implicacions ambientals d'aquesta aposta... i bé, resulta que aquest fet tampoc ens acaba estranyant gaire. El Southern States Energy Board, està preocupat pel suministre i la seguretat, però poca cosa més. Caldrà, segurament, que a un altre 'lobby' entri en acció? Esperem que si!
Creixement 'descontrolat' a la Xina
El primer ministre xinès, Wen Jiabao ha 'adoctrinat' els funcionaris al seu càrrec sobre els efectes d'un creixement econòmic descontrolat. El China Daily informa que, molt probablement, aquest mateix dimarts el govern xinès farà públiques les dades del creixement de la Xina aquest primer semestre de 2006. El resultat? Un 10,9 per cent de creixement, més de dos punts percentuals respecte l'objectiu inicial, previst pel mateix govern. Malauradament, però, quan Jiabao parla de 'vigilar' els efectes del ràpid creixement econòmic es refereix sobretot a la possible inflació, a la caiguda de mercats, a la gestió dels tipus d'interès... La contaminació i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle; la destrucció d'hàbitats; la vulnerabilitat davant dels desastres naturals; la salut dels treballadors... sembla que es donin per suposat i no siguin 'assumptes' de preocupació.
Final feliç?
The Times of India destaca a la portada d'avui el cas d'una noia de 19 anys de Rajasthan que volia continuar estudiant i va ser obligada a deixar l'escola. Res que no passi, malauradament, a centenars, milers de lloc al món cada dia, qui sap si cada hora. La novetat és que aquesta noia, la tenaç i valenta Rubina Khan, ha portat els seus pares als tribunals. Un relatiu final feliç: el tribunal li ha donat la raó i la jove Rubina podrà inscriure's a la facultat.
Problemes de subministrament a l'Àfrica de l'Est
... que no deuen ser gaire diferents dels problemes de subministrament de l'Àfrica de l'Oest. Bé, sigui com sigui, la notícia que publica el Mail&Guardian de la República de Sudàfrica es refereix als problemes que Tanzània, Uganda i Kènia han vist agrejats aquests últims mesos i que es relacionen amb el deficient subministrament d'electricitat als tres països, molt dependents de la generació per centrals hidroelèctriques. El llac Victòria, apunta la informació, es troba avui sota mínims... Representants dels tres països s'han reunit amb el president del Banc Mundial Paul Wolfowitz. Les bones notícies són que els tres països africans podrien abordar el problema comú amb estratègies consensuades, i fins i tot compartir infraestructures. El que ja no està tan bé és que una de les solucions que hi ha damunt la taula sigui l'ús de les reserves de carbó i que, tal i com va puntualitzar, ja ho veieu, de forma ben diligent, el mateix Wolfowitz, una de les primeres polítiques a aplicar sigui, abans que res, la d'augmentar les tarifes elèctriques.
Peatges a Gales
La BBC explica que el govern de Gales està sospesant un pla de transports per als pròxims 25 anys que inclou la posada en marxa de sistemes de peatge urbà -similars als de Londres- en ciutats del país, com ara, en un primer moment, la seva mateixa capital, Cardiff. La informació mostra com l'experiència de peatge a Londres, que en el seu moment va despertar importants crítiques però que amb el temps s'ha revelat eficaç, comença a veure's com una política exportable.
Tast de premsa: secció d'opinió.