Periodista
25/07/2007 - 00:00
Em miro amb interés, a Vilaweb, un vídeo sobre l'apagada d'aquesta setmana a Barcelona. Dura una mica més de 2 minuts i no conté veu en off. Són les imatges d'una concentració improvisada de veïns. Les cassoles de la indignació, plenes de raó, i els crits i la lògica emprenyada. I penso que no cal més, ni menys. Les paraules del periodista serien sobreres, aquí: el tòpic periodístic té un baix valor informatiu. I està bé poder-se'l estalviar.
Però la veritat és que he trobat a faltar d'altres paraules, aquesta setmana. Lluny dels tòpics i els llocs comuns i de la desinformació disfressada de 'font ben informada'. Al mateix moment que veia el vídeo sense text, desenes d'opinadors oficials hi deien la seva i tots plegats escombraven, com qui no fa la cosa, a còpia de 'text', cap a casa seva. Que si això a Madrid no passaria! Que si és culpa de la cultura del No! Que si la Generalitat ha badat! Que si la MAT! Que si la concentració empresarial? Fins i tot he escoltat un 'que si això és culpa del canvi climàtic!; voluntariós i benintencionat, en efecte; però potser també un pèl forçat.
El Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (CETIB), col·lectiu que agrupa 7.500 professionals de l'enginyeria, parla d'atzar, i se'n lamenta. 'Les imprevisions acaben, tard o d'hora, passant factura. L'actual situació, no és només conseqüència d'un accident puntual, sinó d'un cúmul de circumstàncies (imprevisions, indecisions, opinions no fonamentades, etc.) que generen poc a poc una paralització del sistema i que venen de temps enrere. Ja fa força temps que molts experts manifesten un neguit per les mancances de les actuals infraestructures. La situació que pateix Barcelona des de dilluns és un avís del que es pot produir si no es prenen decisions urgentment i amb fonaments tècnics', apunten en un oportú comunicat. Prenguem nota d'això dels fonaments tècnics... perquè aquestes són les paraules que he trobat a faltar. No em sorprèn, tanmateix, fa anys que els tècnics han deixat de ser escoltats en els debats... tècnics!
Quan escric aquesta crònica, han passat més de 50 hores de l'apagada i, oficialment, Fecsa-Endesa ha comunicat que la major part d'abonats ja tenen llum, encara que sigui gràcies a un precari pedaç, del qual sembla no fiar-se'n ni el propi ajuntament.
Fecsa-Endesa no ha deixat de fer publicitat dels seus bons serveis i fins ha fet ostentació dels seus bons resultats empresarials. Tot això enmig d'una crisi que ha deixat aquesta Barcelona que 'batega amb tu', amb l'ai al cor. Els suculents beneficis obtinguts per la companyia han estat gràcies a nosaltres, en la nostra condició d'abonats; en la nostra trista condició d'abonats, convertits en víctimes d'una falta d'interconnexió que va més enllà dels cables elèctrics, de molta o baixa tensió, tant se val.
Perquè em sembla que el que evidencia aquesta situació és l'esquizofrènia d'una determinada política empresarial que no 'connecta' adequadament la vessant pública de la seva tasca --tots aquests anuncis, tots els compromissos de responsabilitat corporativa, tots aquests congressos i jornades-- amb el que és la tasca de l'empresa en primera i última instància, en aquest cas el transport segur d'electricitat. Un món de murris, o de cínics, no ho sé. Fas o dius que fas? El màrqueting ha guanyat l'enginyeria.
Tast de premsa: secció d'opinió.