Més enllà de les ordenances solars

Periodista i comunicador | www.ecogallego.com
10/12/2008 - 00:00
Ara el que cal és posar-nos amb el present, plantar cara al canvi climàtic i l'esgotament dels recursos energètics tradicionals tot obrint els ulls a la solar

"Nosaltres ja venim actuant fa temps en contra del canvi climàtic i a favor del medi ambient, de fet varem ser dels primers en aprovar una ordenança solar". El regidor té raó. De fet, aquestes paraules les podrien subscriure bona part dels municipis de Catalunya que formen part de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, un grup capdavanter en aquesta tasca absolutament inajornable d'avançar cap a un desenvolupament més net i sostenible de la nostra societat.

Mentre compartim taula, després de la conferència que acabem de donar tots dos a la biblioteca municipal, em mostra el text de l'ordenança i llegeixo quelcom que ja he llegit a d'altres agendes 21 locals i que sense cap mena de dubta està molt bé, que esdevé útil i positiu per avançar cap a la sostenibilitat dels nostres pobles ciutats. Es tracta allò de "l'obligatorietat d'incorporar sistemes d'aprofitament energètic actiu d'energia solar tèrmica per a la producció d'aigua calenta i l'escalfament de piscines als edificis i construccions de nova construcció al nostre terme municipal".

En sortir fem un passeig per la vila i mirem de trobar alguna instal·lació d'aquest tipus. Hi ha edificis de nova planta i d'altres que es veu d'una hora lluny que han patit una reforma integral però que no mostren cap sostre solar. "Ep -que em diu el ja meu amic regidor, un noi jove i amb molta empenta- es que l'ordenança preveu una implantació gradual i sempre en funció de les possibilitats d'atendre la inversió, les dimensions dels habitatges i altres". "Ah!" li dic. Ja. Entre aquests edificis que desatenen l'ordenança aprovada per unanimitat al ple n'hi ha un de titularitat municipal. "Ens està costant molt més del que no pensàvem -em confessa finalment aquest home compromès-, són estructures massa cares i que no estan a l'abast de tothom". L'entenc absolutament.

És cert que encara esdevé massa difícil fer avançar les polítiques ambientals als ajuntaments, i més encara que aquestes es transformin en acció municipal i es facin evidents al territori, però cal perseverar. El repte de transformar el model actual de  societat cap a un altre més sostenible recau en bona part en els municipis. I hem de ser més ambiciosos. Cal estar a l'aguait de les novetats, desperts, observant l'entorn tecnològic per poder identificar les novetats amb la voluntat d'aplicar-les al nostre àmbit.

I avui tenim una nova eina per fer avançar les aplicacions de l'energia solar als nostres pobles i ciutats. Es tracta dels nous mòduls de pel·lícula prima (thin-film) que es presenten com el relleu natural de les velles cèl·lules de silici. Aquests mòduls utilitzen una nova tecnologia anomenada CIGS (Coure Indi Gali Seleni) que permet obtenir unes cèl·lules flexibles i autoadhesives que es poden col·locar a les façanes i les finestres dels edificis municipals i a tot tipus d'equipaments, inclòs el mobiliari urbà. A més, aquesta nova alternativa d'aprofitament de l'energia solar esdevé molt més econòmica (les planxes adhesives son molt més barates que els antics panells) i més fàcil i còmoda d'aplicar.

No és la primera vegada que afirmo en aquestes mateixes pàgines que els regidors i tècnics municipals de medi ambient són els veritables protagonistes del canvi que està vivint Catalunya cap a una societat més neta i sostenible. Ells són els que transformen en acció municipal les polítiques ambientals que en altres estaments de l'Estat mai superen el nivell teòric. És per això que els hi tinc tanta confiança i em sento tant identificat amb el que representen i el que fan.

Cotxes elèctrics de la brigada municipal alimentant-se de les planxes de thin film que duen adherides al sostre. Piscines que s'escalfen amb les cèl·lules que hi ha enganxades a les finestres, plens municipals il·luminats amb energia provinent de les cèl·lules que folren la façana de l'ajuntament. ¿Futur? No amics, no tenim temps de parlar del futur, fem tard. Ara el que cal és posar-nos amb el present, plantar cara al canvi climàtic i l'esgotament dels recursos energètics tradicionals tot obrint els ulls a la solar, i molt concretament al revulsiu que ens aporten aquestes cèl·lules de capa fina, una tecnologia que, si bé no podem dir que sigui estrictament nova, sí que ara podem afirmar que està revolucionant el sector de la solar, aquesta energia poderosa, neta i renovable que ens ha de permetre sortir de la foscor. Siguem agosarats: anem un pas més enllà de l'ordenança. 

Periodista i comunicador | www.ecogallego.com

Relacionats

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona

Butlletí