Font: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.
Aprofitant el seminari de formació ambiental sobre energies renovables adreçat al professorat de la ciutat, aquesta setmana s'ha fet el lliurament d'una desena d'estacions meteorològiques en el marc del programa Agenda 21 escolar en una col·laboració amb el projecte SCORE.
La iniciativa té com a objectiu familiaritzar els estudiants amb els conceptes bàsics de la meteorologia, el clima, i la importància de les estacions meteorològiques en la recopilació de dades per a la predicció del temps i l'estudi del canvi climàtic.
El programa Agenda 21 Escolar del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha elaborat un guia pedagògica per tal que l'alumnat, mitjançant el mesurament de paràmetres des del mètode científic, prenguin consciència de com el canvi climàtic està modificant els patrons del clima del nostre entorn. Les escoles participants són els instituts Baix-a-Mar i Dolors Mallafré, i les escoles El Cim, Sant Bonaventura, Pia, Divina Providència, Llebetx, La Ginesta, l'Aragai, i El Margalló.
La regidora d'Emergència Climàtica i Espais Naturals, Iolanda Sánchez, ha donat la benvinguda al professorat participant en la formació en temes ambientals del programa Agenda 21, que ha servit per explicar els objectius del projecte SCORE i el funcionament de les estacions meteorològiques.
Activitats del projecte SCORE
Vilanova i la Geltrú, un dels socis de projecte SCORE, participa en la segona edició de l'escola de formació sobre adaptació climàtica basada en ecosistemes, una iniciativa pionera dins del projecte SCORE, destinada a millorar les estratègies d'adaptació al clima.
La ciutat participa en tres esdeveniments principals. El primer ha estat aquesta sessió formativa per a docents. El segon és la xerrada “Adaptació al canvi climàtic i ciència ciutadana a les ciutats costaneres”, que es farà dimecres 20 març al matí en format online, i promet posar llum sobre el paper crucial de la ciència ciutadana en la gestió dels riscos del canvi climàtic a les zones urbanes costaneres.
El projecte SCORE s'ha compromès a fomentar la participació pública en l'aplicació de mesures d'adaptació i fer front als riscos del canvi climàtic, especialment a les ciutats costaneres. Aquesta xerrada en línia, en la qual participarà la consultora i investigadora d'ENT, Mar Riera Spiegelhalder, aprofundirà en l'enfocament innovador de la Ciència Ciutadana, posant èmfasi en la seva importància a l'hora de capacitar les comunitats perquè contribueixin eficaçment als esforços de resiliència climàtica.
Durant la presentació, les persones assistents tindran l'oportunitat d'explorar tres casos pràctics de ciutats que participen activament al projecte SCORE: Benidorm, Vilanova i la Geltrú i la comarca d'Oarsoaldea. Aquests casos pràctics oferiran una visió dels reptes del món real i de les solucions innovadores que s'estan aplicant per fer front als impactes del canvi climàtic als entorns costaners.
A més, la sessió inclourà un joc interactiu dissenyat per convidar els participants a proposar i debatre solucions per adaptar-se al canvi climàtic. Aquesta atractiva activitat pretén fomentar la col·laboració i inspirar el pensament creatiu dels assistents, permetent contribuir amb les seves idees a la construcció de comunitats costaneres resilients.
La tercera activitat en la qual participarà la nostra ciutat serà un joc simultani en línia del joc Minecraft. Dijous 21 de març a les 12 h es farà un taller en línia per dissenyar maneres respectuoses amb el medi ambient de protegir les nostres cases i millorar les ciutats costaneres per al futur. Els jugadors tindran l'encàrrec de treballar junts per abordar les amenaces a les quals s'enfronta una ciutat costanera mitjançant enfocaments basats en ecosistemes. Fins al 29 de març els servidors romandran oberts per unir-se al joc en qualsevol moment.
Si en voleu saber més sobre la participació de Vilanova i la Geltrú al projecte SCORE, us convidem a veure aquest geostory.