Recollida de residus a les platges de Sitges

dissabte, 16 març, 2024 - 10:00 a 13:00
Centre d'Estudis del Mar (passeig Marítim, 72. Sitges)

Recollida de deixalles marines a les platges de la Barra i Terramar de Sitges organitzada pel Centre d'Estudis del Mar de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de Custòdia de platges.

Donarem a conèixer els projectes de ciència ciutadana d' Observadors del Mar on compartir dades i observacions sobre el tipus i quantitat de residus, plàstics i microplàstics que trobem a les platges del nostre litoral.

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

 

Descripció de l'activitat

El punt de trobada serà a les 10 h al CEM ( Passeig marítim, 72 de Sitges). 

  • 10:00h – 11:00h: Benvinguda, presentació de l'activitat i introducció sobre la problemàtica de residus marins, plàstics i microplàstics..
  • 11:00h – 12:30h: Recollida de residus a les platges de la Barra i Terramar on prestarem especial a atenció a la detecció de microplàstics a la sorra. 
  • 12:30- 13:00: Presentació de la plataforma de ciència ciutadana d'Observadors del Mar i tancament de l'activitat. 

 

Platges plenes de plàstics i deixalles!

La presència de residus i productes contaminants a platges, mars i oceans es presenta com un dels reptes més importants per la sostenibilitat d’uns ecosistemes cada vegada més fràgils i amb una pèrdua de biodiversitat i transformació alarmant.

Els plàstics i els microplàstics constitueixen una de les puntes d’aquesta problemàtica ja que engloben a tots els ecosistemes litorals i marins afectant a gran part de les espècies que hi viuen.

S'estima que l'any 2050 la quantitat de plàstics al mar pot ser superior a la de peixos. Una bona mostra d'aquesta problemàtica és l'existència de grans illes flotants de deixalles marines i plàstics que per la influència de les corrents es concentren a determinades zones marítimes del Pacífic i de l'Índic. 

El pas del temps i l'erosió produïda per les onades i el sol fragmenta els residus plàstics en microplàstics que passen a formar part de la cadena tròfica de les espècies marines ocasionant greus perjudicis per la seva supervivència. 

Durant l'activitat aportarem informació sobre aquesta problemàtica i reflexionarem sobre com podem posicionar-nos com a ciutadans i consumidors per a contribuir activament a pal·liar els efectes ambientals i de salut provocats per aquesta realitat.

Podeu trobar informació sobre la problemàtica dels microplàstics a mars, oceans i platges al monogràfic de la revista Sostenible.

 

Una activitat de ciència ciutadana: 

La ciència ciutadana és la recerca científica conduïda, parcialment o completament, per científics amateurs o no professionals. Els projectes sota aquesta accepció s'orienten a la generació de nou coneixement amb la participació activa i imprescindible de la ciutadania en alguna etapa del procés de recerca. La seva utilitat per la societat és important ja que vincula la sensibilització amb la recerca activa de coneixement del medi natural més proper.

Des del CEM volem contribuir a donar visibilitat sobre la problemàtica de les deixalles marines alhora que donar a conèixer experiències de ciència ciutadana en aquest àmbit.

Per tant, més enllà de recollir els residus que trobem a la platja aprendrem com podem copsar l'existència de microplàstics que no són visibles a primer cop d'ull i incorporarem les dades i observacions a la plataforma de ciència ciutadana Observadores del Mar , en el seu projecte específic de recerca: “Microplastic Watchers”.

Aquí podeu trobar l’enllaç del projecte: www.observadoresdelmar.es 

 

Custòdia de platges

Aquesta activitat està organitzada amb la col·laboració de l'entitat Custòdia de platges que està formada per activistes per un planeta on cap residu acabi a la natura i que així persones i animals puguem gaudir del medi ambient.

Aforament limitat a 30 persones.

 


 

Organitzador: 
Diputació de Barcelona
Municipis: 
Categories: 
Educació ambiental

Relacionats

Notícia

Arrenca la campanya ‘Arrels de la terra’ a Cubelles per protegir el patrimoni agrícola i natural del territori.

Article

Els integrants de la Comunitat Energètica Municipal de Sitges ja han començat a rebre l'energia fotovoltaica dels edificis municipals.

Notícia

S’incrementen les freqüències en la recollida comercial, el repàs dels contenidors, la recollida de voluminosos i de poda.

Butlletí