Els infants, víctimes del model energètic fòssil

Periodista. Article ofert per la Fundació Roger i Torné
29/07/2013 - 00:00
La Setmana Europea de l'Energia Sostenible ha estat un interessant aparador amb propostes concretes per a un ús més racional i intel·ligent dels recursos i estalviar diners i problemes ambientals... i de salut! Els infants són la població més vulnerable al nostre model energètic, encara massa dependent dels combustibles fòssils.

La nostra dependència dels combustibles fòssils té repercussions greus en la qualitat de l’aire que respirem i afecta cada any milers de conciutadans, en especial els infants que és la població més vulnerable a la contaminació.

El negre de carboni -un dels components comuns del sutge que es troba principalment en les partícules fines (amb menys de 2,5 micres de diàmetre) – s’origina per la combustió incompleta dels combustibles, tant fòssils com de llenya. A les zones urbanes, les emissions de negre de carboni solen provenir del transport per carretera, en particular dels motors dièsel.

Segons l’estudi de l’OMS titulat «Review of evidence on health aspects of air pollution», recollit en el molt recomanable informe ‘Cada vez que respiramos’ de l’Agència Europea del Medi Ambient, l’exposició a llarg termini a les partícules pot provocar aterosclerosi, efectes adversos en els parts i malalties respiratòries en la infància. L’estudi indica també una possible relació amb el neurodesenvolupament, la funció cognitiva i la diabetis, i reforça el vincle causal entre les PM2, 5 i les morts relacionades amb problemes cardiovasculars i respiratoris.

És només un exemple. Parlar d’eficiència energètica i de model de gestió de recursos no és tractar una qüestió llunyana i tècnica. Té efectes evidents –i en molts casos greus– sobre la nostra vida quotidiana i en especial sobre la nostra salut.

La Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que va tenir lloc a finals de juny, i ens permet, un cop a l’any, aproximar-nos a l’estat de la qüestió i comprovar què està fent l’administració i les organitzacions no governamentals sobre la matèria, especialment quant a conscienciació ciutadana. Aquest article es proposa com a objectiu esdevenir un breu aparador d’iniciatives que combinen diferents arguments a l’hora de plantejar a la ciutadania un canvi d’actitud. En general, s’incideix en l’estalvi econòmic que pot afavorir l’eficiència i en la reducció d’emissions que porta implícita, una reducció que esdevé eina clau per a lluitar contra el canvi climàtic. Les qüestions relacionades amb la salut no s’acostumen a citar directament, però estan implícites en moltes de les propostes.

Entre les més destacades hi ha les reconegudes per la mateixa Unió Europea, que fa uns dies va lliurar els premis de la Setmana i que seleccionat sis projectes d’entre 224 candidats. Es dóna el cas que un dels projectes guanyadors en la categoria d’ensenanyament és l’EURONET 50/50, promogut per la Diputació de Barcelona.

El projecte Euronet 50/50 ha treballat entre els anys 2009 i 2012 per adherir escoles a la XARXA 50/50 d’arreu d’Europa amb l’objectiu d’estalviar energia, reduir emissions de CO2 i abordar la lluita contra el canvi climàtic. Amb el50/50 tothom hi guanya: les escoles tenen un incentiu per estalviar energia aconseguint més diners per les seves activitats, els gestors dels equipaments (normalment els ajuntaments) disminueixen els costos energètics, tot aconseguint menys emissions de CO2 emeses a l’atmosfera. S’han involucrat a 58 escoles que han implantat la metodologia 50/50 i, segons dades de 2011, han aconseguint que 6900 alumnes, mestres, conserges i 43 ajuntaments hagint reballat plegats per lluitar contra el canvi climàtic i que més del 70% de centres hagin aconseguit resultats plausibles, com ara l’estalvi de 339t menys de gasos d’efecte hivernacle, més de 1.100 MWh no consumits i 2.100 euros estalviats per escola.

En la categoria de comunicació dels premis de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible ha guanyat el projecte ‘Let’s Live Warmer’, a Letònia, que ha posat l’accent en la necessitat d’aïllar millor les cases. L’eficiència energètica comença a casa.

Pel que fa al consum, la UE ha destacat el projecte Westmill Solar Co‐operative, a UK, la granja solar de propietat col·lectiva més important del món. Sistainable Älidhem, de Suècia, pretén reduir a la meitat el consum d’energia del veïnat en 5 anys. És el projecte destacat en la categoria de vida quotidiana. En l’àmbit de transports ha guanyat la iniciativa de Carsharing de Bremen, a Alemanya, que té per objectiu aconseguir la reducció de 6.000 cotxes dels carrers. Finalment, el ManagEnergy Local Energi Action Award ha estat per a The Bold New Face a Koprivnica, Croàcia, per cerar nous estandards en construcció sostenible.

La Setmana Europea de l’Energia Sostenible ha servit també a la UE per presentar l’informe Keep on track que farà anualment d’ara fins el 2015 i que té per objectiu monitoritzar els avanços dels membres en matèria energètica i de lluita contra el canvi climàtic. L’objectiu és supervisar el compliment dels objectius d’energies renovables de 2020 a tota la UE. “Els Estats membres han de crear i posar en pràctica marcs legislatius predictibles i estables per a les fonts d’energia renovables” apunten els responsables de la idea. El treball de recerca s’ha centrat en onze Estats membres de la UE: Àustria, Bèlgica, Bulgària, Alemanya, Grècia, Itàlia, Polònia, Portugal, Espanya, Suècia i el Regne Unit. Entre ells, s’espera que en realitat només tres (Àustria, Itàlia, Suècia) puguin complir els seus objectius de 2020. El consorci té seriosos dubtes que Bulgària, Alemanya, Grècia i Portugal puguin complir el que van acordar, mentre que Bèlgica, Polònia, Espanya i el Regne Unit són els que, previsiblement, ho tindran més difícil per presentar els deures realitzats. L’informe Keep in Track és clau per a ajudar a evitar que els compromisos estatals acabin sent paper mullat.

Mentrestant, i a l’espera que els estats membres vagin fent els deures, prop de 50 municipis han continuat organitzant activitats al llarg d’aquest més de juliol amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), sota la coordinació de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Podeu veure’ls aquí. L’equipament ambiental de l’Ajuntament de Barcelona, la Fàbrica del Sol, proposa via Twitter que els internautes comparteixin consells i recursos per a l’eficiència energètica, sense passar dels 140 caràcters. Tot un repte!

Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí