L’aportació del món local a Rio+20. Una visió local per resoldre un repte global

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat projecta en Rio+20 una oportunitat per posicionar el món local en el debat ambiental mundial
Sostenible.cat
11/06/2012 - 00:00

A dues dècades de la Cimera de la Terra de 1992, que va marcar un punt d'inflexió en la manera d'abordar l'encaix de la sostenibilitat en el món local, Nacions Unides organitza aquest mes de juny la Conferència de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, Rio+20.

Durant aquests vint anys, la Diputació de Barcelona i els municipis de la província han generat un treball ingent i s'han erigit, molt sovint, en pioners en la introducció dels principis que van emanar d'aquella Cimera del 92. És destacable, per exemple, el rol que ha representat la Diputació de Barcelona en el disseny de metodologies d'implementació de les Agendes 21 Locals.

Fruit d'aquella primera fita, els municipis de la província es van organitzar per treballar col·lectivament en sostenibilitat i, així, el 1997 es crea la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, un instrument de cooperació que agrupa més de 250 municipis que comparteixen inquietuds i experiències per promoure projectes d'interès comú. En són bons exemples els grups de treball dedicats a les temàtiques de l'energia, l'aigua, la qualitat de l'aire, el soroll, el consum responsable, l'educació ambiental i la gestió del litoral, o iniciatives com ara l'Agenda Escolar Europea del Medi Ambient i el Desenvolupament, un material educatiu per a joves, editat conjuntament amb diverses regions europees, que distribueix més de 120.000 exemplars en 130 municipis.

(F)

Ara, davant de la nova oportunitat per al debat global que ens presenta Rio+20, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona assumeixen el repte d'aportar noves propostes de reflexió i d'acció, dissenyades en sincronia amb els criteris plantejats des d'altres àmbits institucionals. Es tracta de propostes encabides en les línies estratègiques que la Conferència ha marcat com a eixos fonamentals de treball.

Així, per exemple, en la recent Assemblea anual celebrada el passat mes de febrer a la ciutat de Vic, la Xarxa va decidir, com un dels acords principals de la reunió, aprovar la Declaració de Vic de compromís del món local envers Rio+20. La declaració, que a hores d'ara ja han adoptat en Ple una seixantena de municipis, serà presentada a Rio com a mostra de la convicció que els municipis tenen en els criteris de la Conferència: la promoció de l'economia verda en el context del desenvolupament sostenible, i l'eradicació de la pobresa; el bon govern ambiental; la coordinació entre les administracions i la cooperació amb el sector privat; l'educació, la capacitació, la potenciació de la recerca i la innovació; l'establiment de lligams amb altres xarxes de sostenibilitat i l'estímul d'acords nacionals i internacionals.

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona, conjuntament amb l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han volgut anticipar-se a la tasca de difusió de la Conferència a casa nostra i han posat en marxa el web  riomes20.cat. El portal, que ja és operatiu, restarà obert fins a finals d'any. 

La Xarxa estarà present a Rio+20 i altres espais de posicionament del món local
Un dels àmbits d'incidència del món local a Rio+20 se centra en la participació de la Diputació i la Xarxa en els esdeveniments paral·lels, com ara l'Urban Nature Fòrum (Belo Horizonte, 13-14 de juny) i, sobretot, el Congrés Mundial d'ICLEI 2012 (Belo Horizonte, 14-18 de juny), en el qual intervindrà Mercè Rius, diputada de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, vicepresidenta de la Xarxa i membre del Comitè Executiu d'ICLEI Europa. La participació es completarà amb dues presentacions: una sobre "Avenços en eficiència energètica i lluita contra el canvi climàtic en la província de Barcelona", ubicada en la sessió A3 (Ciutats baixes en carboni); i una altra, "Ús de les xarxes socials en la participació ciutadana", ubicada en la sessió D7 (Participació de la ciutadania i noves metodologies.)

 Altres espais d'intervenció seran els Sustainable Development Dialogues (Rio, 16-19 de juny); el Rio+20 C40 side event (Rio, 19 de juny); i l'Assemblea general i Cimera mundial de Network of Regional Governments for Sustainable Development (nrg4sd, Rio, 19 de juny), esdeveniments que culminaran finalment en la Conferència final, Rio+20 (Rio, 20-22 de juny).

 ‘Quines són les expectatives que el món local català hauria de tenir respecte la Cimera Rio+20?'
Sembla clar que la resposta passa per arribar a compromisos ambientals reals i decidits i que, aquells que finalment s'adoptin, s'han de presentar amb uns objectius clars i amb un calendari de desenvolupament ben definit, acompanyats, si convé, de les mesures de seguiment i de suport oportunes. D'altra banda, els municipis tenen clar actualment que els àmbits d'eficiència energètica haurien de ser prioritaris, tant des del punt de vista de sostenibilitat com des de la perspectiva econòmica i social.

(F)

Des del punt de vista de la gestió ambiental local, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat pot demostrar, en el marc de Rio+20, que l'àmbit municipal representa un espai de treball excel·lent per aplicar mesures concretes de desenvolupament sostenible. Bona mostra en són experiències com la del Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses, que ha agrupat el treball de més de 170 municipis de la província en un esforç comú per comú de reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

 A més, l'administració local és la més propera a la ciutadania, de forma que l'efecte de sensibilització i de participació de qualsevol iniciativa municipal és el més directe possible. Si a aquests factors s'hi suma el treball en xarxa, els efectes sobre el territori i sobre les societats són multiplicadors i poden contribuir a millorar enormement l'eficiència de les polítiques públiques ambientals. 

AdjuntMida
Image icon Rio+20 (Common Dreams)211.87 KB

Relacionats

Butlletí