ReBost, el magatzem del reciclatge

Redacció
13/07/2009 - 00:00

Aquest projecte pretén allargar el cicle de vida dels residus provinents de la indústria emmagatzemant-los i distribuint-los després a centres educatius, associacions i altres equipaments socials per a la seva reutilització en activitats d'educació artística i sensibilització mediambiental

El col·lectiu de creadors/es Espiral va néixer l'any 2001 i es va constituir com associació a començaments de l'any 2007. El seu objectiu era compartir coneixements al voltant de les arts plàstiques, qüestionant en tot moment "el mite entorn l'elitisme artístic". Segons els seus fundadors, "crear és pensar i apreciar les creacions dels altres", i és també una potent eina de mediació intercultural i de cohesió social. "Entenem el procés creatiu com una eina a través de la qual es potencia el creixement personal, i per tant és una eina de transformació social", asseguren des del col·lectiu.

Un dels seus projectes més interessants és El ReBost, un magatzem del reciclatge: els membres del col·lectiu recullen residus de determinades empreses que van a parar als abocadors, els guarden i posteriorment els distribueixen gratuïtament a escoles i entitats per tal que es facin servir de nou en activitats d'arts plàstiques i com a recurs educatiu. Aquest tipus de magatzems fa anys que funcionen arreu d'Europa, com per exemple Remida, a Itàlia, on es fa una gran tasca pedagògica a les escoles de la municipalitat de Reggio Emilia, que treballen rutinàriament amb aquests materials reciclats.

Un projecte transversal
Retalls de tela i cuir, planxes i peces de fusta, peces de muntatge de plàstic i metall, components d'ordinadors, elements d'embalatge, retalls de metacrilat... la llista de materials és quasi infinita, i totes donen peu a crear i experimentar. Paral·lelament, aquesta iniciativa permet treballar "una nova consciència ecològica que fomenti estratègies de reaprofitament sistemàtic de materials catalogats com a rebuig", asseguren des de l'associació. "Consisteix en un projecte transversal d'impacte directe en totes les esferes de la població, que busca fer un pas més enllà de l'estratègia de recollida selectiva de les deixalles domèstiques".

Per tal de donar suport a les escoles -no totes saben ben bé què fer amb aquests materials-, el col·lectiu Espiral permet fer visites dinamitzades al magatzem del ReBOST, per tal que els alumnes descobreixin en què consisteix el projecte i el seu valor a nivell mediambiental. També tenen en marxa un altre projecte didàctic anomenat "Laboratoris d'experimentació" que consisteix en activitats o laboratoris mòbils d'arts plàstiques i creació: estampació, construcció, composició i collage, llum i color... que circula per escoles i entitats i les fires d'intercanvi, reciclatge i segona mà que s'organitzen de forma periòdica arreu de Catalunya.

(P)

Ara mateix, el col·lectiu Espiral està desenvolupant la fase pilot del ReBost, teixint l'engranatge de circulació dels materials i establint contacte amb empreses, escoles, entitats i institucions públiques que vulguin sumar-se al projecte. "El projecte està despertant molt interès, estem rebent una acollida molt bona per part de les empreses, entre d'altres el BCIN (Badalona Centre Internacional de Negocis) i IKEA, que a més a més de proporcionar-nos material i explicar-nos detalladament la gestió que fan dels residus, s'han ofert a fer difusió del projecte, i també de les petites i mitjanes empreses que generalment no tenen cap manera d'aprofitar el material residual de la seva producció", expliquen des de l'associació. "D'altra banda, un dels objectius que ens hem marcat per a la segona fase del projecte serà l'establiment d'una xarxa de col·laboració a nivell estatal amb altres col·lectius d'arreu d'Espanya".

Suport institucional
El ReBost està rebent un gran suport social, però des del col·lectiu Espiral troba a faltar el suport institucional necessari per consolidar el projecte i poder poder reproduir-lo a d'altres ciutats. "Pensem que per a que quedi implementat caldran ben bé 4 o 5 anys", asseguren, afegint que "seria una llàstima que amb la crisi es perdés l'oportunitat d'implementar aquests espais que obren una finestra i aporten aire fresc a les estratègies de sensibilització ambiental".

Si bé el volum de material que es reaprofita és ridícul davant les tones de residus que generem diàriament, "cada ciutat i poble haurien de tenir el seu propi espai de reaprofitament sistemàtic de material que acaba als abocadors", afirmen des del col·lectiu, ja que "l'impacte cultural i social que aporta el format d'aquest projecte podria donar resposta no tant sols a la falta de sensibilització davant el malbaratament i la sobreproducció de recursos materials, sinó que també donaria resposta  a la manca d'espais de creació i relació social, espais per a la participació i l'intercanvi i el reforçament del teixit social, vinculant empreses, comunitats educatives i població en general".

Més informació i contacte:
Associació de Creadors/es Espiral
C/Batista i Roca nº 10, Badalona (93 566 84 02)
http://espiralassociacio.wordpress.com
rebost.mail@gmail.com

Els objectius del projecte

-Potenciar la cohesió social vinculant els agents generadors de residus (empreses i ciutadania) amb col·lectius amb capacitat de generar processos d'aprofitament dels mateixos.

-Educar en una nova manera de veure el que ens envolta per mitjà de la pràctica creativa entorn a les arts plàstiques.

-Potenciar una societat conscient, responsable i sostenible generant una nova consciència respecte els residus, a partir del coneixement del seu origen fins arribar a tancar el seu cicle de vida amb el menor impacte ambiental possible.

AdjuntMida
Image icon rebost_logo.jpg15.92 KB

Relacionats

Butlletí