Revalorant el residu, repensant les deixalles

Sostenible.cat
28/11/2011 - 00:00

Restaurar mobles. Reparar electrodomèstics. Utilitzar els ingredients sobrers del rebost, per a un àpat diferent. Crear noves eines d'estris fets malbé. Recrear-se en la creativitat del potencial que tenen els objectes que cal reparar. Aquestes activitats són les que ha promogut la III Setmana Europea de la Prevenció del Residu, els objectius de la qual són encomanar valors que facin repensar les deixalles i donar pas a noves realitats, amb l'ajuda de la creativitat, l'esforç i l'interès en la prevenció dels residus i el reciclatge.

Analitzem 5 experiències exitoses en aquest sentit dutes a terme a Sant Boi de Llobregat, Terrassa, Hospitalet de Llobregat, Tiana i en l'àmbit de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Trobar el valor perdut en allò que reparem pot carregar-nos d'energia per deixar l'hàbit absurd de llençar les coses a qui podríem donar segones i terceres vides. Aquesta filosofia ja s'ha encomanat a diversos ajuntaments que han portat a terme iniciatives inspiradores per a tots aquells que es vulguin sumar a tenir una mirada sense prejudicis, que doti de valor al residu, abans que optar pel camí planer de la deixalleria. Hem recollit algunes activitats exemplars, que us presentem a continuació.

La sensibilització de la ciutadania, Sant Boi de Llobregat
Sant Boi, la darrera edició de la Setmana Europea de Prevenció van aconseguir contagiar de l'esperit de prevenció de residus amb molt d'èxit.  "Vam fer una acció, que portava per nom Pícnic sense residus, i que volia motivar a la gent a no deixar residus al camp", explica Vanessa Sancho. L'Agència Catalana de Residus en va fer un vídeo. De cara a l'edició actual, l'activitat estrellà ha estat "un taller-tertúlia amb gent gran sobre com evitar el malbaratament alimentari", explica Sancho. "Volem recuperar la idea que la gent gran són savis i persones viscudes que ens poden explicar les seves experiències i com s'ho feien en temps d'escassetat per no desaprofitar cap aliment. La idea és aplicar aquesta actitud sempre i no només en èpoques d'escassetat. I la novetat principal és fer que les persones grans se sentin actives i puguin participar no només com a oients sinó com a talleristes" Altres activitats interessants han estat "els tallers de reparació als casals amb el suport de l'àrea metropolitana de Barcelona o la formació de professorat dotant-los de recursos pedagògics sobre consum responsable, per a fer-ne difusió a les escoles".

El lideratge, Ajuntament de Terrassa
"Donar exemple des de l'Administració és clau per fer arribar el missatge als ciutadans", ens diu Salvador Pérez. I això és precisament el que va fer Terrassa. "Dos anys enrere tots els grups polítics vam estar d'acord en aprovar per primera vegada el Compromís per a la prevenció de residus a Terrassa.  Això va donar molta més força a les accions i activitats per a la prevenció que estàvem fent. De fet, les nostres dades de producció de residus han anat baixant fins a situar-se a 1,04kg/habitant/dia, mentre que la mitjana a Catalunya és de 1,59kg/habitant/dia". Ara el seu objectiu és arribar a reduir la producció de residus fins a 1kg/habitant/dia. Pérez considera que "és important que l'Administració lideri aquests compromisos perquè és bo que el ciutadà rebi exemples positius i que la societat civil no es miri la situació d'una manera passiva. Si hi ha un feedback  i dinàmiques de doble direcció que impliquin a polítics i ciutadans, es poden arribar a acomplir els objectius". I com es plasma aquest compromís polític? "A través d'accions cap enfora, dirigides als ciutadans; i d'accions cap endins, adreçades a l'Ajuntament. Es tracta de fer una sensibilització, aportar una educació sobre aquest tema i l'Administració ha de ser la primera compromesa en les activitats".

Durant la III Setmana Europea de Prevenció, Pérez explica que han fet "tallers de sabó amb oli de cuina usat" i han organitzat "visites guiades per a escoles a exposicions amb plafons informatius sobre la Setmana Europea".

La difusió de valors ambientals a les escoles, l'Hospitalet de Llobregat
"Els alumnes de cinc escoles de l'Hospitalet de Llobregat es van convertir en creatius d'una campanya de comunicació que havia de conscienciar a la ciutadania en la importància de reduir els residus que generem", explica Antònia Martínez. "A través d'un blog, d'un vídeo o d'una pàgina web", nois i noies de 5è, 6è de primària i 1r i 2n d'ESO van submergir-se en la tasca divertida i interessant de transmetre les avantatges de reciclar, reutilitzar i reduir. "Es van atorgar premis de 300, 200 i 120 euros en xecs regal per comprar material científic per als instituts i escoles", afegeix.  Van participar-hi l'Institut Rubió i Ors, l'Escola Busquets i Punset, l'Institut Mercè Rodoreda, el Col·legi Pare Enric d'Ossó i l'Institut Eduard Fontserè. Antonia Martínez destaca "l'efecte multiplicador que té treballar la difusió de continguts i valors ambientals amb estudiants i escolars". Segons Martínez "els mateixos nens i nenes ajuden a conscienciar els pares i fan de petits inspectors a casa en aspectes com la separació de les escombraries o l'estalvi d'aigua i energia".

La importància de la planificació i la gestió, a Tiana
"A Tiana tenim molt clar que el millor residu és el que no es produeix i aquesta filosofia s'intenta aplicar durant tot l'any, incidint molt en la reducció del 10% dels residus, tal com vam acordar en Pla de prevenció de residus. Tiana va ser el primer municipi d'aprovar aquesta mesura que va fer una diagnosi de la bossa d'escombraries dels tianencs, identificant les dues fraccions amb un potencial més elevat de reducció per acomplir l'objectiu del 10%: la orgànica i la de residus voluminosos ", ens diu el regidor de Medi Ambient Hèctor Gonzàlez. El següent pas va ser pensar de quina manera podrien reduir-se aquells residus. "La orgànica es pot convertir en compost i de fet, a Tiana tenim una xarxa de compostaires que estem potenciant molt". Organitzen xerrades, trobades i ofereixen tota mena d'explicacions sobre com fer un bon compostatge, a més de dur a casa de qui ho desitgi un compostador. Pel que fa als residus voluminosos s'ha optat per "potenciar la reutilització de mobles i posar èmfasi en l'autoreparació". Durant la Setmana de Prevenció Gonzàlez ha destacat l'activitat de ‘Valoracions del Punt de Retorn del Cabàs', iniciativa portada a terme des del passat 3 juliol  -dia sense bosses de plàstic- on establiments de Tiana oferien als compradors un cistell de vímet en comptes de bosses de plàstic, a canvi de 5 euros. "Qui tornava el cabàs, recuperava els cinc euros de fiança". Aquesta iniciativa segueix sent vigent i durant la Setmana s'ha valorat quanta gent l'ha seguit.

La creativitat com a benzina, reaprofitar és de savis! Àrea Metropolitana de Barcelona, Millor que nou 100% vell
El projecte Millor que nou, 100% vell va ser guardonat en la darrera edició del Premi Europeu de Prevenció de Residus, en la categoria d'Administració Pública. Es tracta d'un projecte que "dóna eines a les persones perquè puguin reparar mobiliari, calçat, electrodomèstics i altres aparells que han deixat de funcionar", explica Àlex Piñol, tècnic de la secció de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. A través del seu blog ofereixen tota mena de cursos de reparació, restauració de mobles i tallers de reciclatge per a grans i petits. "També fem difusió de mercats d'intercanvi i de segona mà, organitzats per diferents entitats".

Durant la III Setmana Europea de Prevenció de Residus "s'han fet tallers per fer joguines amb material reciclat, també hi ha hagut una activitat per aprendre a construir instruments musicals de vent i percussió amb tubs de cartró" i el diumenge 27 de novembre s'ha fet un acte de difusió al carrer, la R-Festa que ha abraçat quatre carrers. "De Vilamarí a Viladomat, hi ha hagut una mostra d'establiments de segona mà i oficis de reparació".

Durant la Setmana també s'han repartit uns 1000 exemplars de la nova Guia 2012 amb les adreces de botigues de reparació i establiments amb objectes de segona mà.

Un petit aperitiu d'allò que la Setmana Europea de Prevenció de Residus ha ofert  Barcelona...
Enguany el tema central de la Setmana de Prevenció ha estat el malbaratament alimentari i per això s'ha dissenyat un ventall ampli d'activitats entorn d'aquest tema. El dia 24 de novembre al CosmoCaixa, el xef Ismael Prados ha ofert consells per cuinar amb aliments sobrers del nostre rebost, sota el nom "Pensa, compra, cuina, menja. El menjar no es llença". Un altre dels plats forts ha estat el Projecte del banc dels aliments, on s'han recollit aliments "que els supermercats sovint rebutgen per raons com un etiquetatge incorrecte, una data propera a la de caducitat, un embolcall trencat" però que estan en bon estat. A continuació "s'han dut aquests aliments a menjadors socials", explica Mireia Padrós, de l'Agència Catalana de Residus.

Padrós també destaca les Accions comunes europees, que han tingut per objectiu "quantificar la reducció de residus, veient els resultats de cada acció o activitat realitzada, a través d'ecoauditories, i mesurant quina reducció de deixalles hi ha hagut abans i després de cada procés en les categories de paper, malbaratament alimentari, excés d'envasos i reparació i utilització".

I per acabar amb bon gust de boca, recomanar-vos que visiteu l'exposició al Palau Robert del  Premi Disseny per al reciclatge, que es podrà veure fins al mes de gener. Aquí en teniu un petit tast! El bon gust i l'ecodisseny van de bracet.

Podeu trobar més información sobre totes activitats que han tingut lloc la III Setmana Europea de la Prevenció de Residus, aquí. Us animem a participar-hi en la propera edició.

Relacionats

Notícia

Es tracta d’una iniciativa que vol donar suport als professionals d’hotels, restaurants i bars de la ciutat en la correcta gestió dels residus que generen. Informadors d’Ecovidrio visitaran els establiments del sector els propers dies.

Notícia

Gran èxit els tallers sobre reciclatge domèstic per a persones grans dels centres residencials d'Igualada.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí