Badalona instal·la una planta fotovoltaica en l’edifici del Mercat la Salut que produirà el 30% de l’energia consumida en les dependències municipals

04/01/2018 - 12:53

Amb una potència de 40 kW en règim d’autoconsum és la primera d’aquestes característiques que executa el consistori. L’estalvi energètic previst se situa en els 8.000 euros anuals.

L’Ajuntament de Badalona ha començat les obres d’instal·lació d’una planta fotovoltaica en l’edifici del Mercat la Salut que, amb una potència 40 kW, serà capaç de produir el 30% del consum de les dependències municipals com el Centre Cívic la Salut, l’Oficina Municipal de Districte núm. 4 i els equips bàsics d’atenció social que hi ha a l’equipament.

La planta, que ocuparà dos badalots a la coberta de l’edifici, comptarà amb 160 mòduls fotovoltaics d’una potència de 270 Wp i una superfície total de 261 metres quadrats.

El cost de la inversió prevista és de 67.025,53 euros i forma part de les millores energètiques finançades a través del contracte de subministrament elèctric que l’Ajuntament té vigent amb Gas Natural Comercialitzadora. L’estalvi previst se situarà al voltant dels 8.000 euros anuals, amb un retorn de la inversió en 8,4 anys.

En un futur immediat, quan el consum compartit sigui possible, es plantejarà la possibilitat d’ampliar i compartir la producció amb el Mercat.

Actualment, l’Ajuntament compta amb 8 instal·lacions en funcionament que sumen 78,4 kW de potència instal·lada. La nova instal·lació a La Salut representa un increment superior al 50% de la potència fotovoltaica municipal i suposa una aposta clara per les energies renovables i l’autoproducció.

El segon tinent d’alcaldia i regidor de l’àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible de l’Ajuntament de Badalona, Àlex Mañas, ha declarat que “amb la nova regulació del sector fotovoltaic es donen les condicions legals i econòmiques per impulsar aquest tipus d’energia, ja que són rendibles tant des del punt de vista econòmic com ambiental”. Així mateix ha afegit que “reclamem que cal que l’autoconsum compartit sigui una realitat al més aviat possible i per tant la Generalitat i l’Estat han de desplegar aquesta possibilitat ja avalada pels tribunals de Justícia”.

La manca d’una regulació adequada, així com els nombrosos entrebancs administratius que envoltaven la instal·lació d’energies renovables, han suposat una dificultat per al desenvolupament de les energies renovables, aspecte que, segons el segon tinent d’alcaldia “suposava un contrasentit en un estat on el sol és un recurs valuós i abundant, sortosament la nova regulació de l’autoconsum ha fet canviar aquest escenari”. Per una altra banda, la baixada progressiva del preu dels panells solars combinada amb els elevats preus de l’electricitat fan que actualment la producció fotovoltaica sigui més barata que la mateixa energia de la xarxa elèctrica. Aquesta circumstància és especialment certa en aquells casos on el consum es realitza durant les mateixes hores on hi ha sol, i per tant, hi ha producció fotovoltaica.

Aquesta instal·lació respon al compromís de l’Ajuntament amb el canvi climàtic i el pacte d’alcaldes.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBadalona

Relacionats

Article

La nova instal·lació, sumada al motor de cogeneració, permetrà estalviar uns 603.261 kWh.

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Article

És la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum pública més gran de Catalunya i s'ha inaugurat en el marc de la segona edició de l’e-Mobility Experience.

Butlletí