Els pantans de Catalunya estan a un 28,4% de la seva capacitat, un 16,5% menys que ara fa tot just un any

Autor: Marc Solanes Calderón

Infografia: Nil Solà

26/07/2023 - 11:54

La sequera no dona treva a Catalunya. Tot i les pluges dels darrers dos mesos, que van donar un fort impuls al cabal de rius importants com són el ter i el Llobregat, la situació continua sent molt preocupant. Ara fa tot just un any, la capacitat dels embassaments de Catalunya arribava al 44,9%, mentre que avui dia aquesta dada és de només el 28,4%.

Es preveia un juliol calorós però relativament plujós. Les expectatives eren més altes del resultat que hem acabat tenint, ja que les tempestes s’han concentrat sobretot al Pirineu en aquesta segona quinzena del mes. El mapes de pluviometria del meteo.cat mostren uns mesos de maig i juny molt més plujosos que l’any passat i el 2021, però la forta sequera que s’arrossega els darrers dos anys i un inici de 2023 catastròfic fan que la necessitat d’aigua encara sigui urgent. 

Des de principis de 2020 que Catalunya no viu un període sostingut de pluges, i això provoca que la necessitat de litres d’aigua per revertir la sequera sigui cada cop més inassolible. Els rècords de manca de pluja no deixen de batre’s des de llavors (Barcelona ha rebut només un terç de la pluja del que acostuma a ser habitual al llarg dels darrers dos anys), i la tendència a superar temperatures insòlites les darreres setmanes no albiren una solució, com a mínim, a curt termini. Especialment per al sòl, que cada cop està més malmès, menys humit i produeix menys quantitat d’aliment.

 

 

Font: meteo.cat | Servei Meteorològic de Catalunya


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí