Finalitza la 8a edició de la Setmana de la Natura, amb més de 500 activitats

16/06/2023 - 07:46

El passat 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, va finalitzar la 8a edició de la Setmana de la Natura, en la qual 313 organitzadors han celebrat 523 activitats, on milers de participants s’han involucrat per conscienciar sobre la necessitat de tenir cura de la natura i el territori.

Sota el paraigua de la Setmana de la Natura i amb l’eslògan “Amb tu, Restaurem la Natura!”, biblioteques, escoles, entitats ambientals, ajuntaments, parcs naturals o empreses han desplegat arreu del país 214 sortides/visites guiades, 70 activitats de voluntariat ambiental, 49 exposicions, 143 cursos/tallers, 68 xerrades, 7 concursos, 10 anellaments d’ocells i d’altres 200 activitats variades.

La campanya tingut el suport de personalitats destacades de diferents àmbits, com ara la restauradora Ada Parellada, el grup de música Els Catarres, el presentador de ràdio i televisió Toni Clapés, la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras, l’aventurer, emprenedor i escriptor Albert Bosch, les ambientòlogues de l’Ovella Verda i l’actor Guim Puig. Tots ells han difós a les xarxes socials els seus missatges favorables a la iniciativa.

La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) que compta amb el suport del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat (DACC) i la col·laboració de la Diputació de Barcelona. La XCN defensa la necessitat de mantenir i fer efectius els compromisos del govern per seguir avançant en revertir la pèrdua de biodiversitat que viu Catalunya. Calen moltes mans de la ciutadania, però sobretot una aposta decidida i clara del govern per la conservació de la natura.

En paraules de Sandra Carrera, directora de la XCN, “necessitem urgentment comptar amb l’Agència de la Natura de Catalunya que pugui fer front els reptes derivats de l’emergència ecològica d’una forma eficient”. “També, -afegeix- s’ha de garantir que el Fons de Patrimoni Natural es dediqui al 100% a les finalitats per les quals va ser creat, establint accions de transparència i accessibilitat a la informació sobre tots els projectes desenvolupats amb el fons. Entre d’altres accions urgents, cal accelerar l’aprovació final de la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat, i elaborar fins a 40 plans de conservació d’espècies en perill d’extinció, atenent el retard en la seva realització obligada des del desembre de 2010”.

La Setmana de la Natura es consolida com un dels majors esdeveniments d’implicació ciutadana pel medi ambient a Catalunya, però es tracta d’una campanya puntual; per això cal la implicació de tothom durant tot l’any. A través del portal voluntariatambiental.cat podeu conèixer com participar en accions puntuals o al llarg de l’any amb les entitats del territori, que treballen dia a dia gràcies a la participació desinteressada de moltes persones a favor de la natura.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, incloent-hi el 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs, i fins al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, tindrà lloc la Setmana de la Natura, amb més de 400 accions per passar a l’acció per la natura arreu de Catalunya.

Article

Durant l’any 2023, els pescadors catalans de les confraries de Tarragona, Barcelona i Girona van retirar del mar un volum de més de 120 mil litres de deixalles, l’equivalent a 18 camions cisterna d’aigua. Aquesta xifra representa la retirada de 50.000 litres més d’escombraries, set camions cisterna més, respecte de l’any 2022. L’increment de residus recollit respon a un increment de participació.

Butlletí