Guia per a la rehabilitació climàtica dels barris

21/07/2023 - 08:20

L’Associació de Veïns i Veïnes (AVV) del Poblenou, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han creat una guia que proposa estratègies i mesures d’adaptació i resiliència al canvi climàtic. Hi destaquen solucions per aconseguir els objectius plantejats al Pla Clima: més espai verd, més superfície permeable i aprofitament del cicle de l’aigua a la ciutat. 

La ‘Guia per a la rehabilitació climàtica dels barris’ és una iniciativa finançada a través de la Subvencions pel Clima 2020-2021 que ha estat reconeguda com una de les 10 Bones idees per canviar al món presentades durant l’acte de celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, i que respon a l’objectiu 3 del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat: Qualitat ambiental i salut.  Es tracta d’una guia que respon a la necessitat de crear un entorn urbà amb impacte positiu en la salut dels seus habitants, tant física com mental, ja que la planificació urbana i territorial és clau en la qualitat de vida de les poblacions. En relació amb l’urbanisme, diferents aspectes determinen l’entorn i el benestar dels seus habitants; com la mobilitat, els espais verds, la qualitat de l’aire, la seguretat alimentària, el paisatge o aspectes relacionats amb l’habitatge. 

Són aquestes consideracions les que han animat l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a associar-se per crear la Guia per a la rehabilitació climàtica dels barris de la ciutat amb el Poblenou com a cas d’estudi. La guia s’ha elaborat gràcies a la participació ciutadana, ja que la implicació de la població ha permès conèixer les necessitats del barri buscant les zones més problemàtiques de l’espai públic que es podien millorar urbanísticament. A més, la col·laboració amb la UPC ha sigut clau per poder fer propostes tècniques per millorar-lo. 

En aquesta línia, l'Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou han creat una exposició didàctica i itinerant sobre l'emergència climàtica i les solucions a desenvolupar o implementar per permetre l'adaptació de l'espai públic. Hi posen també el focus en les iniciatives veïnals que ja existeixen i ja contribueixen a aportar solucions. 

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

Barcelona Energia apel·la a la lluita contra el canvi climàtic amb l’ús d’energia renovable.

La comercialitzadora pública d’energia 100% renovable de l’àrea metropolitana de Barcelona llança una nova comunicació centrada a conscienciar sobre la necessitat de revertir els efectes de l’escalfament global.

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Butlletí