La UdG dissenya tres itineraris digitals per descobrir el patrimoni a l’entorn de rius i recs

Font: UdG

15/01/2018 - 19:02

Leiden (Holanda), Manchester (Regne Unit), Venècia (Itàlia) i Girona són quatre regions europees que comparteixen una singularitat: s’ubiquen en entorns geogràfics on la presència de cursos d’aigua naturals o artificials és considerada un actiu patrimonial. Per això, quatre universitats europees han fet una recerca conjunta amb l’objectiu de generar coneixement i posar en valor aquest patrimoni històric, natural i cultural vinculat a rius, rieres, recs i canals.

A partir de l’inventari de diversos elements patrimonials, la Universitat de Leiden, la Universitat de Brighton, la Universitat Ca’Foscari i la Universitat de Girona han dissenyat itineraris digitals que permeten descobrir el valuós patrimoni que acompanya els cursos d’aigua. En concret, s’han fixat en els cursos d’aigua de caràcter secundari perquè segons la investigadora principal del projecte a la UdG, Anna Ribas, aquests “no han rebut, sovint, ni l’atenció ni la promoció que es mereixen”.

117 elements patrimonials inventariats al Baix Ter
Investigadors del Departament de Geografia de la Universitat de Girona han centrat la seva mirada en el Baix Ter (Girona) i, específicament, en els recs de Sentmenat, del molí de Pals i del Ter Vell. En total, s’han inventariat 117 elements patrimonials d’interès i s’ha dissenyat un itinerari de descoberta per a cadascun dels recs.

Els itineraris es poden recórrer a peu o en bicicleta i permeten contemplar el paisatge i el ric patrimoni cultural i natural –tangible i intangible– que es troba al llarg del seu traçat. Els recorreguts mostren el patrimoni històric vinculat als recs (molins, rescloses, safareigs, etc.) i el seu entorn i també altres elements culturals: des d’obres pictòriques, fins a cançons o esdeveniments del territori. Per exemple, en el cas de l’itinerari del canal de Sentmenat, l’usuari podrà descobrir quadres de Lluís Roura (Sant Miquel de Campmajor, 1943) i José Maria Mascort (Barcelona, 1890-1947), la processó de Verges o cançons com País petit de Lluís Llach (Girona, 1948) o Quan dic l’Escala de Josep Tero (L’Escala, 1951).

El projecte “European Waterways Heritage: Re-evaluating European Minor Rivers and Canal as Cultural Landscapes (EUWATHER)” ja ha finalitzat i ha estat possible amb el finançament del programa europeu CH-JPI Heritage Plus. La informació generada es troba disponible a la pàgina web de Waterways Explorer mentre que els itineraris interactius es poden descarregar a la plataforma izi.TRAVEL. Els investigadors de la UdG esperen que aquesta iniciativa estimuli futures intervencions, més completes i profundes, per part dels agents socioeconòmics locals.


 

Relacionats

Article

Can Boet és un equipament de l’Ajuntament de Mataró per a la gestió del patrimoni arqueològic i natural del municipi, des del 2013. Es tracta d'un centre de documentació i de recerca, que té com a objectiu principal difondre i promocionar el patrimoni de Mataró, per això organitza activitats adreçades a diferents tipus de públic i també produeix materials i recursos de difusió.

Article

L’objectiu de la “Tourdera” és fer realitat una ruta resseguint la Tordera i la riera d’Arbúcies, mitjançant la pràctica de la bicicleta i el senderisme, i permetre d’aquesta manera, la descoberta del territori. 

També promoure el coneixement de la natura i patrimoni associats al riu, i fomentar el desenvolupament local dels municipis amb l’arribada de nous visitants.

S'han inaugurat els primers 11 trams actius d'aquesta ruta destinada al senderisme i el ciclisme, el que suposa més del 50% del recorregut, del total de 200 quilòmetres.

Butlletí