Les tines a peu de vinya del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, declarades Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)

Font: Diputació de Barcelona

04/07/2018 - 11:49

Els tretze conjunts de tines declarats BCIN estan situats a les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort, la majoria d’ells dins l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Podeu descobrir-les gràcies a l’itinerari senyalitzat SL-C 52 Les tines de la vall del Flequer.

Visió general del conjunt anomenat del Tosques: quatre tines i les seves barraques adossades (límits del parc natural, El Pont de Vilomara i Rocafort).Font: Wikipèdia

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat declarar béns culturals d’interès nacional, en la categoria de zones d’interès etnològic, tretze conjunts de tines enmig de les vinyes, situats a diversos municipis de la comarca del Bages, i n’ha delimitat entorns de protecció. En concret, aquests conjunts de tines estan situats a les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort, la major part d'ells dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

La declaració suposa que en el cas d’intervencions s’haurà de mantenir l’estructura arquitectònica i morfològica en cadascun dels tretze conjunts de tines i que l’entorn corresponent s’ha de mantenir net i desbrossat, per tal de fer perceptible cada conjunt i evitar que es degradi per manca de conservació. 

A més, per a la conservació, la recuperació, la restauració, la millora i la utilització dels béns caldrà respectar els valors que van motivar la declaració, amb el màxim aprofitament possible de les parts originals en el cas d’intervencions. També es prohibeix eliminar parts dels béns, així com les instal·lacions elèctriques, les antenes de telefonia mòbil o qualsevol altra instal·lació que alteri greument la contemplació dels béns.

La declaració permet l’estudi científic de les característiques arquitectòniques, etnològiques, històriques i arqueològiques dels béns i estableix que els rètols informatius i de senyalització d’itinerari han d’harmonitzar amb la zona d’interès etnològic i situar-se a una distància prudencial del bé.

Una mica d’història
El patrimoni format pels conjunts de tines enmig de les vinyes és únic i singular i vinculat amb una zona paisatgística que s’ha caracteritzat històricament per l’explotació de la vinya, fonamentalment als segles XVIII i XIX, però documentada des de l’edat mitjana.

La construcció de tines a peu de vinya va ser la solució dels pagesos tant als problemes de transport de la verema en aquest àmbit muntanyós, lluny d’on vivien els pagesos que menaven aquestes vinyes, com a la necessitat d’una fermentació homogènia, quan aquesta zona del Bages era una de les principals productores de vi del país.

 

Itinerari senyalitzat
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac disposa de l’itinerari senyalitzat SL-C 52 Les tines de la vall del Flequer, que us permetrà descobrir aquest ric patrimoni. 

També us convidem a veure aquest vídeo sobre les tines a peu de vinya [Youtube].

Per a més informació, també podeu consultar l’enllaç següent: BCIN - Zones d'Interès Etnològic - Tines a peu de vinya .


 

Relacionats

Article

Els tres edificis que transitaran cap a l'eficiència energètica gràcies al projecte Vilawatt encaren les seves remodelacions.

Article

Les activitats pedagògiques d’educació ambiental liderades pel Consorci del Bages per a la gestió de residus  –que inclouen el programa d’educació ambiental i les activitats de “La deixalleria mòbil va a l’escola”- han arribat a gairebé 8.000 alumnes aquest darrer curs.

Article

"La Remuntada" és una marxa popular de resistència no competitiva. Té un recorregut de 30 quilòmetres. L'organitzen els municipis que participen al projecte El Camí del Riu, per mitjà de les seves regidories de Medi Ambient.

Butlletí