Les tines a peu de vinya del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, declarades Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)

Font: Diputació de Barcelona

04/07/2018 - 11:49

Els tretze conjunts de tines declarats BCIN estan situats a les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort, la majoria d’ells dins l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Podeu descobrir-les gràcies a l’itinerari senyalitzat SL-C 52 Les tines de la vall del Flequer.

Visió general del conjunt anomenat del Tosques: quatre tines i les seves barraques adossades (límits del parc natural, El Pont de Vilomara i Rocafort).Font: Wikipèdia

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat declarar béns culturals d’interès nacional, en la categoria de zones d’interès etnològic, tretze conjunts de tines enmig de les vinyes, situats a diversos municipis de la comarca del Bages, i n’ha delimitat entorns de protecció. En concret, aquests conjunts de tines estan situats a les poblacions de Talamanca, Mura, i el Pont de Vilomara i Rocafort, la major part d'ells dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

La declaració suposa que en el cas d’intervencions s’haurà de mantenir l’estructura arquitectònica i morfològica en cadascun dels tretze conjunts de tines i que l’entorn corresponent s’ha de mantenir net i desbrossat, per tal de fer perceptible cada conjunt i evitar que es degradi per manca de conservació. 

A més, per a la conservació, la recuperació, la restauració, la millora i la utilització dels béns caldrà respectar els valors que van motivar la declaració, amb el màxim aprofitament possible de les parts originals en el cas d’intervencions. També es prohibeix eliminar parts dels béns, així com les instal·lacions elèctriques, les antenes de telefonia mòbil o qualsevol altra instal·lació que alteri greument la contemplació dels béns.

La declaració permet l’estudi científic de les característiques arquitectòniques, etnològiques, històriques i arqueològiques dels béns i estableix que els rètols informatius i de senyalització d’itinerari han d’harmonitzar amb la zona d’interès etnològic i situar-se a una distància prudencial del bé.

Una mica d’història
El patrimoni format pels conjunts de tines enmig de les vinyes és únic i singular i vinculat amb una zona paisatgística que s’ha caracteritzat històricament per l’explotació de la vinya, fonamentalment als segles XVIII i XIX, però documentada des de l’edat mitjana.

La construcció de tines a peu de vinya va ser la solució dels pagesos tant als problemes de transport de la verema en aquest àmbit muntanyós, lluny d’on vivien els pagesos que menaven aquestes vinyes, com a la necessitat d’una fermentació homogènia, quan aquesta zona del Bages era una de les principals productores de vi del país.

 

Itinerari senyalitzat
El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac disposa de l’itinerari senyalitzat SL-C 52 Les tines de la vall del Flequer, que us permetrà descobrir aquest ric patrimoni. 

També us convidem a veure aquest vídeo sobre les tines a peu de vinya [Youtube].

Per a més informació, també podeu consultar l’enllaç següent: BCIN - Zones d'Interès Etnològic - Tines a peu de vinya .


 

Relacionats

Article

La primera edició de les Jornades Comarcals sobre Canvi Climàtic i Energia Sostenible, que desenvolupa la Diputació de València per promoure distintes accions i impulsar la sostenibilitat ambiental a les comarques de València, ha sigut guardonada amb el segon premi de la categoria de ‘Grans Ciutats’ dels III Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat 2018 (SEMcv-2018).

Article

Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat, l’Ajuntament de Girona ha portat a terme aquests dies una prova pilot a l’Escola Pla de Girona per promoure la mobilitat sostenible, autònoma i segura en infants. La campanya, anomenada “Mou els peus, mou el món”, s’ha fet en col•laboració amb el Consell d’Infants de Girona i la voluntat del consistori és estendre aquesta proposta a altres centres educatius del municipi.

Article

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental inicia una nova edició del Programa d'Educació Ambiental, amb activitats gratuïtes per a Educació infantil, primària i secundària pels centres educatius de la comarca. Pel curs 2018-2019 el Consorci amplia la seva oferta educativa i inclou al Programa dues activitats més. La principal novetat és la realització d'un Escape Room, un joc d'escapament que es farà a les escoles i instituts, a l'entorn del món dels residus i la sostenibilitat. Aquesta activitat ha estat dissenyada pel Servei Educatiu de Residus de Rubinet i visitarà ara diversos municipis vallesans després del seu exitós debut a Rubí. També s'incorpora al programa un concurs de vídeos sobre malbaratament i aprofitament alimentari.

Butlletí